Het ongeluk van destijds. Foto: Omroep Gelderland

Het ongeluk van destijds. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Hinkend kwam de 20-jarige verdachte vrijdagochtend de rechtszaal binnen. Anderhalf jaar na zijn autocrash tijdens een vluchtpoging voor de politie heeft hij nog steeds last van de ernstige verwondingen, die hij toen opliep. De Doetinchemmer hoorde vandaag één jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk en drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid tegen zich eisen. Hij ramde tijdens zijn vluchtpoging een politieauto met daarin twee agenten, die hem probeerden te stoppen.

"Wildwest taferelen", noemde de rechter de gebeurtenissen van 15 april vandaag in de rechtbank Arnhem. De Doetinchemmer werd die nacht vanaf de A12/Duitse grens door de politie richting Arnhem achtervolgd, nadat ze hem in een gestolen Audi zagen rijden. De bestuurder ging er zo snel vandoor dat de achtervolgende politieauto, die 180 km per uur reed en zwaailichten voerde, de vluchtwagen niet bij kon houden.

De Doetinchemmer probeerde op allerlei manieren aan de politie te ontsnappen. Hij reed 200 kilometer per uur over de provincialeweg. Reed met hoge snelheid stukken over het fietspad. Op de parkeerplaats bij vliegveld Terlet drukte hij een andere politieauto van de weg, die de vluchter wilde laten stoppen. "Ik vind dat je de kans dat je iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengt op de koop toeneemt door zo gas te geven", zei de officier van justitie.

"Als iemand op zo'n manier op mij in zou rijden", vervolgde de officier. "Zou ik de neiging hebben hem een goed pak slaag te geven. Maar wat doen de agenten, als ze die kerel te pakken hebben, die ze bijna doodgereden heeft? Ze verlenen eerste hulp en redden waarschijnlijk zijn leven. Door zijn been waar het bloed echt uitgutst te verbinden."

'Ik kan hier niks van herinneren'

De Doetinchemmer crashte met zijn auto, toen hij een eind verder twee bomen raakte. De klap was enorm. Het motorblok lag meters verwijderd van het autowrak. De achtervolgende politie zag rookwolken. Waarom hij vluchtte of de Audi stal, kan hij niet vertellen. "Ik kan me hier niks van herinneren", zei de verdachte. "Het eerste, wat ik weer weet, is dat ik wakker werd in het ziekenhuis."

De verdachte moest na de crash enkele keren geopereerd worden in het ziekenhuis. Hij verplaatst zich sindsdien in een scootmobiel. "Hij moet volgende week weer worden geopereerd", zei zijn advocaat in de rechtbank. "Cliënt zit vol schroeven en metaal. Hij heeft twee keer in de week fysiotherapie. Hij heeft suïcidale gedachten. Hij zegt: ik heb helemaal geen geluk gehad dat ik het overleefd heb. Ik wou dat het daar afgelopen was."

De advocaat zei dat bij haar cliënt geen opzet in het spel was om de agenten wat aan te doen. "Het zijn bovendien goede auto's waar de agenten inzaten." Er is bij de verdachte een vorm van autisme geconstateerd. Hij kan moeilijk inschatten welke gevolgen zijn beslissingen hebben. Sinds kort heeft hij daar begeleiding in. De familie van de verdachte zegt ook dat dit niet bij hem past. Zelf zegt hij: 'Het is echt onvoorstelbaar'."

Op de vraag van de rechters of hij vindt dat vanwege zijn forse blijvende letsel dat hij heeft opgelopen wel straf verdient, antwoorde de verdachte: "Het gaat erom dat je van een straf iets leert. Als ik hier niets van geleerd heb, leer je het nooit meer."

De advocaat van de Doetinchemmer vraagt als er een straf wordt opgelegd dit dan in geheel voorwaardelijke vorm te doen. Ook voor het innemen van het rijbewijs voor drie jaar van de verdachte: "Zonder rijbewijs is hij nergens en hoeft het voor hem niet meer. Ontzegging van de rijbevoegdheid kan voor hem in voorwaardelijke vorm een enorme stok achter de deur zijn."

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel