Vincent Cantrijn. Foto: RN7

Vincent Cantrijn. Foto: RN7

REGIO - Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'horrorwinter'.

Jaren geleden kwamen verontruste bewoners uit de Wolfskuil doodleuk met een paard van Kinderboerderij Kobus de raadszaal in het stadhuis binnen wandelen. Zo protesteerden ze bij de gemeenteraad tegen bezuinigingen op het welzijnswerk. Met stip de meest memorabele protestactie in het stadhuis.

Het paard kwam niet voor niets.

De bezuinigingen werden door de raad ongedaan gemaakt. Bewoners en paard gingen tevreden terug naar de Wolfskuil. Afgelopen week gaven jongleurs en acrobaten uit de Vasim voorafgaand aan de raadsvergadering een show in de hal van het stadhuis voor de gemeenteraadsleden. Via dit sportief protest vroegen ze de raad om een extra subsidie van 160.000 euro. Dat bedrag komen ze tekort voor de verbouwing van hun oefenruimte in de Vasim. Lapt de raad dit bedrag niet bij, dan dreigt een tekort aan jongleurs en acrobaten in Nijmegen.

Ik ben ervan overtuigd dat ze van tevoren niet gedacht hebben: “Wat dat paard kon kunnen wij ook”.

Zoals ik er ook niet van overtuigd ben dat de raadsleden zich nu net zo laten beïnvloeden door jongleurs en acrobaten uit de Vasim als hun collega’s jaren geleden door een paard uit de Wolfskuil. Het mantra van Michel Hulskorte, wijlen fractievoorzitter van de Verenigde Senioren Partij, geldt momenteel als nooit tevoren: eerst het noodzakelijke, dan het vermakelijke.

Luister hier naar de column:

Als Michel Hulskorte deze woorden in de raadszaal uitsprak werd daar steeds wat lacherig op gereageerd. Maar dat lacherige is nu wel voorbij. Je hoeft niet eens zo’n sombermans te zijn om te zeggen dat de voedselbank en de kledingbank de aanvragen bijna niet meer bijhouden. Verenigingen vragen om energiecompensatie. Armoedefondsen om minima extra te ondersteunen leggen extra druk op de gemeentelijke begroting.

Ga er maar aanstaan als raadslid met het stellen van prioriteiten.

Zelfs het Marikenpaleis staat komende carnaval maar drie in plaats van vijf dagen op de Grote Markt, omdat het niet meer te betalen is. De uitbater is wel zo verstandig om niet met dweilorkest de hal van het stadhuis binnen te lopen om extra geld te vragen.

En dat is nog niet alles.

De onheilspellende kop in de Gelderlander loog er namelijk niet om: Nijmegen maakt zich klaar voor horrorwinters. Om een winterse Apocalyps te voorkomen gaat het huidige college bezuinigingen van het vorige college terugdraaien. Voor de komende vier jaar wordt jaarlijks 100.000 euro extra gereserveerd voor een ruimhartiger strooibeleid. Meer en minder steile woonstraten worden nu wél opgenomen in de routes van de strooiwagens van de DAR. En er komt een digitaal gladheidsloket waar ouderen en hulpbehoevenden hulp kunnen vragen als ze thuis ingesneeuwd raken.

De jongleurs uit de Vasim onderbouwden hun vraag om extra geld met het argument dat mensen door te jongleren beter in hun vel gaan zitten door de onderlinge verbinding. Ik geloof zeker dat dit zo is. Iedereen zal tijdens de lockdown minder in zijn of haar vel hebben gezeten door het missen van onderlinge verbinding. Maar het noodzakelijke is nu meer dan ooit noodzakelijker dan het vermakelijke. Of het nu een zachte winter wordt of een horrorwinter.

- Vincent Cantrijn -

Deel dit artikel