Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Benno van Altena. Foto: John van Gelder Vakfotografie
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Tijdens het ontvangen van zijn Koninklijke onderscheiding. Foto: John van Gelder Vakfotografie
Benno van Altena. Foto: John van Gelder Vakfotografie

Benno van Altena. Foto: John van Gelder Vakfotografie

DRUTEN - Drutenaar en RN7-penningmeester Benno van Altena is donderdagavond op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, en afgelopen zomer werd duidelijk dat hij niet meer zou herstellen. Op 25 augustus werd Van Altena nog koninklijk onderscheiden door burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld, vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor verschillende verenigingen in Druten, de gemeente waar hij zijn hele leven woonde.

Zo was hij één van de oprichters van het Drutens Festival, penningmeester bij het Agora theater, en bestuurslid bij het Oranjecomité Druten. Dat is nog slechts een kleine greep uit zijn activiteiten. Bovenal was hij voorvechter van de Drutense middenstand. Dat begon met een fotozaak: na een opleiding aan de fotovakschool nam Benno die over van zijn vader. Hij werkte 42 jaar in de winkel. In eerste instantie als fotograaf, maar uiteindelijk zag Benno zichzelf meer als ondernemer en bestuurder.

Niet voor niets was hij bij de keten Combifoto – waarbij zijn zaak was aangesloten – achtereenvolgens secretaris, penningmeester, voorzitter en commissaris. Ook was hij bestuurder bij winkeliersvereniging Drumito en daarna bij de Ondernemers Vereniging Druten (OVD). Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich bekommeren om de middenstand in zijn dorp.

Omroepbestuurder

Bij RN7 herinneren we hem als bevlogen lid van het Programmabeleid bepalend orgaan (PBO), en de laatste jaren als betrokken bestuurder. We noemen hem hier overigens bij zijn voornaam, want zo kennen we hem. Benno was altijd beschikbaar, Benno wilde altijd luisteren, en Benno wist vaak een oplossing. En Benno was een indrukwekkende hoofdrekenaar. Bij complexe gesprekken over financiën pakten de meesten van ons er al vlug een rekenmachine bij; Benno niet. Binnen een paar seconden vertelde hij uit het hoofd de uitkomst van de som, en die klopte altijd.

Bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau roemde de Drutense burgemeester zijn “grote organisatietalent en zijn vermogen mensen te motiveren en enthousiasmeren.” We zijn dankbaar dat hij die talenten ook bij RN7 heeft ingezet.

Zoals alle clubs waar Benno actief was, zullen we hem enorm gaan missen. Maar dit verlies is natuurlijk vooral dat van zijn vrouw en kinderen. We wensen Petra, Inge en Mark veel sterkte toe.

Deel dit artikel