In 2026 wordt het nieuwe zwembad in Beuningen geopend. Foto: Pixabay

In 2026 wordt het nieuwe zwembad in Beuningen geopend. Foto: Pixabay

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen heeft bekendgemaakt dat zij voor het nieuwe zwembad op de Ooigraaf, voor de basisvariant met een beweegbare bodem wil gaan. Er komt geen sauna, wel een whirlpool. Ook laat de gemeente weten dat het pas in 2026 opengaat.

Met het nieuwe zwembad kan Beuningen 40 jaar vooruit, laat de gemeente weten. Omdat renovatie van het huidige zwembad ‘De Plons’ in Beuningen te duur bleek te zijn, besloot de gemeenteraad in december vorig jaar tot nieuwbouw op de Ooigraaf. Het nieuwe bad gaat zo'n 9,5 miljoen euro kosten (exclusief BTW) en de meerkosten voor de beweegbare bodem bedraagt 421.000 euro.

De basisvariant van het plan omvat een wedstrijdbad van 25 meter, met 4 banen en maximaal 2,5 meter diep. Daarnaast komt er een instructiebad van 12 bij 10 meter tot maximaal 1,35 meter diep. Het college heeft verschillende extra opties onderzocht en stelt daarom voor dat de basisvariant wordt uitgebreid met een beweegbare bodem in het instructiebad. Door ervaringen bij andere zwembaden in het land, blijkt dat een beweegbare bodem verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen mogelijk maakt.

Gemeente wil ook een warmtenet ontwikkelen

Beuningen wil ook een duurzaam zwembad en daarom is er de wens ontstaan om een warmtenet in de gemeente te ontwikkelen met restwarmte van de ARN. Bij de nieuwbouw van het zwembad wordt daar technisch rekening mee gehouden. Als het warmtenet wordt aangelegd, kan het zwembad hieraan gekoppeld worden.

Het voorstel wordt op dinsdagavond 29 november gepresenteerd aan de gemeenteraad tijdens een speciale informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis van Beuningen en is gewoon openbaar.

Deel dit artikel