Danny Hoekman als trainer in Qatar. Foto: persoonlijk archief Danny Hoekman

Danny Hoekman als trainer in Qatar. Foto: persoonlijk archief Danny Hoekman

NIJMEGEN - Het WK in Qatar begint zondag. Nijmegenaar Danny Hoekman werkte daar als trainer en denkt dat de campagne om Qatar via het WK te promoten voor de wereld volledig is mislukt.

"Ze willen zichzelf op een positieve manier op de kaart zetten, om een ander wereldbeeld te creëren. Maar het tegenovergestelde is bereikt. Ze krijgen al jaren de volle laag en nu richting het WK nog veel meer. Ik denk dat ze zichzelf in de voeten hebben geschoten. De positieve uitstraling kunnen ze wel vergeten, het is één en al negatieve teneur."

Nederland naïef

"Qatar kreeg het WK toegewezen in 2010, toen ik daar trainer was. Dat verbaasde mij toen niks. Al die westerse landen, zoals Nederland, brachten ook een bid uit. Wij kwamen met iconen als Gullit en Cruijff op een oranje fiets. Dat was erg naïef van de KNVB, want het stond al lang vast dat Qatar het WK zou krijgen."

Mooie ervaring

Hoekman vond het toch bijzonder om er te werken. "Ik heb ook in de Emiraten gewerkt en Saudi-Arabië, dat is nog een paar stappen erger. Maar het was een mooie ervaring. Op dat moment was ik vooral met mezelf bezig. Ik realiseerde mij niet wat daar allemaal speelde, al die issues van Amnesty International. Nu weet ik wel beter."

Enkelband

Vier jaar geleden kon de Nijmegenaar terug naar Qatar als trainer. "Ik wil niet roomser zijn dan de Paus. Niet omdat ik een politiek statement wilde maken, maar het benauwde mij. Als je daar eenmaal werkt, krijg je een arbeidsvergunning. Maar je mag niet zomaar het land uit, daarvoor is toestemming nodig van de autoriteiten. Het voelt alsof je moet leven met een enkelband en daar pas ik voor. De eerste periode wist ik daar niets van, daar kwam ik toen pas achter op het moment dat ik wilde vertrekken."

Kijk hier hoe Danny Hoekman over Qatar denkt:

Hoekman denkt wel dat Qatar ver kan komen op het WK. "Op Zuid-Afrika na komen thuislanden altijd wel ver. Qatar overleeft de eerste ronde wel en ik zie ze toch wel tot de kwartfinales reiken. Daar is alles aan gelegen, ze zullen op alle mogelijke manieren hulp krijgen, via de VAR of doellijntechnologie."

Zie ook:

Deel dit artikel