Parkeerplaats bij de Bogerd waar in toekomst misschien een parkeergarage komt. Foto: RN7

Parkeerplaats bij de Bogerd waar in toekomst misschien een parkeergarage komt. Foto: RN7

DRUTEN - Bewoners ten noorden van cultureel centrum de Bogerd in Druten zijn tegen het plan voor een ‘parkeerhuis’. Die elf meter hoge parkeergarage zou op de huidige parkeerplaats van de Bogerd moeten komen, grenzend aan een aantal huizen. Bewoners zijn bang dat er straks amper daglicht in hun tuin komt.

Het parkeerhuis staat in het plan dat ontwikkelaar de KlokGroep heeft gemaakt voor de nieuwe 'groene' wijk Portier. De wijk komt ten oosten van de Bogerd te liggen. Buurtbewoner Patrick de Ruijter juicht het plan van een wijk alleen maar toe. “Het braakliggend terrein moet ingevuld worden. Het liefst zo snel mogelijk, want het ziet er nu niet uit. De plannen van de wijk zijn hartstikke mooi.”

Alleen is Patrick het niet eens met het plan voor een parkeergarage. Om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners van de Portier genoeg plek hebben voor hun auto, en om het parkeerplekkentekort van de Bogerd op te lossen, wil de KlokGroep een groot parkeerhuis bouwen. “Het grootste probleem van een parkeergarage is dat die grenzend aan onze achtertuin komt met een hoogte van elf meter. Al het zon en uitzicht wordt ons dan ontnomen”, zegt de buurtbewoner.

> Bekijk de reportage over dit onderwerp. Het bericht gaat verder onder de video.

Oplossingen

Niek Gerritsen van de KlokGroep ‘begrijpt als mens’ deze bezorgdheid, maar snapt ook dat anderen blij zijn als op deze manier het parkeerprobleem bij de Bogerd wordt opgelost. Vooral tijdens theatervoorstellingen zijn er vaak te weinig parkeerplekken.

Bewoners geven zelf als mogelijke oplossing om een parkeergarage te bouwen bij het busstation van Druten. “We hebben tegen de direct omwonenden gezegd dat we daarover met de gemeente in gesprek zullen gaan”, vertelt Gerritsen.

Ook wordt een ondergrondse parkeergarage als oplossing genoemd. “We maken in het plangebied een ondergrondse parkeergarage. Dus er zal een stukje ondergronds zijn, alleen dat lost de totale parkeerdruk niet op. Dat hebben we in het verleden ook onderzocht”, aldus Gerritsen.

Aanstaande vrijdag uiten de omwonenden hun zorgen bij het college van burgemeester en wethouders. In december wordt het eerste plan door de KlokGroep bij de gemeenteraad ingediend. Daarna kunnen bewoners zienswijzen indienen. Begin volgend jaar wordt het officiële plan bekendgemaakt. De KlokGroep hoopt in 2024 te kunnen starten met de bouw van de wijk en de parkeergarage.

Deel dit artikel