Vincent Cantrijn. Foto: RN7

Vincent Cantrijn. Foto: RN7

REGIO - Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'snuffelstage'.

NEC eindigt niet structureel in het linker rijtje. Laat staan dat NEC meedoet om de bovenste plaatsen die recht geven op Europees voetbal. Marcel Boekhoorn baalt daarom als een stekker. Hij wil ook wel eens naar Hamburg, Manchester, of Barcelona. Tijdens een avond met de supporters van NEC legde hij de schuld bij de gemeente Nijmegen. Die is volgens hem dramatisch langzaam met de verkoop van het Goffertstadion.

Luister hier naar de column:

De harde kern van NEC lust wel pap van zo’n uitspraak. Vertel hen wat over de gemeente. De gemeente staat voor hen synoniem voor Bruls; die akelige kerel die alleen maar kroegen sluit. Niemand zal tijdens zo’n avond de voor de hand liggende vraag stellen of de spelers van NEC eens wat minder langzaam moeten zijn om in het linker rijtje te komen. Toen Boekhoorn ook nog meedeelde dat alles boven de 1 euro te veel is gevraagd door de gemeente voor de verkoop van het stadion kon de avond natuurlijk niet meer stuk.

Mijn week kon ook niet meer stuk toen ik het artikel in de Gelderlander las met de intrigerende vraag: hoe weet je of stank echt stinkt? Dat is toch een filosofische vraag uit de hors categorie. Voor de gemeente Nijmegen is de beantwoording niet zo moeilijk. Daarvoor hebben ze gespecialiseerde snuffelaars in dienst. Het zijn een soort menselijke speurhonden die kunnen ruiken of en tot hoe ver in Nijmegen-West en Weurt de afvalverwerker ARN stinkt. Het resultaat van al dat snuffelen wordt gebruikt als onderlegger voor het gemeentelijk Geurbeleid.

De voorgaande passages heb ik niet verzonnen. Het is wederom een bewijs van mijn stelling dat de werkelijkheid ongelofelijker is dan de grootste fantasie. Wethouder Tobias van Elferen en zijn collega uit Beuningen Pascal Cobussen hebben een ochtend meegelopen met zo’n snuffelaar. Dat was voor hen dus een snuffelstage avant la lettre. Er ging een wereld voor ze open. Over smaak valt niet te twisten. Over geur ook niet.

Tobias moet zich dan ook een rotberoerte zijn geschrokken toen de snuffelaar van dienst vertelde asfalt best wel een lekkere geur te vinden. Tobias kijkt wel mooi uit om deze snuffelaar mee te nemen naar een bewonersavond in Nijmegen-West over de toekomst van de Asfaltcentrale. Zelfs ongelofelijke fantasie kent grenzen. Wel hoopt hij vóór de zomer nieuwe geurregels te kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. Ik kan niet wachten.

Toch is het niet alleen kommer en kwel wat de ARN teweeg brengt. Sinds kort rijdt de DAR rond met een joekel van een giertank achter de trekker. In plaats van stinkende gier zit er 12.000 liter bijna kokend restwater van de ARN in. Het water in de tank hoeft zo niet meer verwarmd te worden met een stinkende dieselmotor. Met een hoge drukspuit wordt onkruid op straat bestreden. De DAR-medewerker op de trekker is laaiend enthousiast: “Het ruikt nu naar gekookte groenten”.

Wat een week. Asfalt ruikt best wel lekker. Als de DAR is geweest ruikt het op straat naar gekookte bloemkool en boontjes. En geld stinkt niet. Dat weet Marcel Boekhoorn als geen ander. Zonder snuffelstage.

- Vincent Cantrijn -

Deel dit artikel