Burgemeester Marijke van Beek tijdens de sluiting van haar laatste raadsvergadering. Foto: Gemeente Wijchen

Burgemeester Marijke van Beek tijdens de sluiting van haar laatste raadsvergadering. Foto: Gemeente Wijchen

WIJCHEN - Burgemeester Marijke van Beek (PvdA) heeft haar laatste Wijchense gemeenteraadsvergadering voorgezeten. Officieel neemt zij dinsdag 15 november afscheid, maar de gemeenteraad sprak haar donderdagavond na een lange raadsvergadering over de Wijchense begroting ter afscheid vol waardering toe.

Toch niet de minst populaire burgemeester ooit

Van Beek werd na het vertrek van Hans Verheijen (CDA) begin 2022 aangesteld als waarnemend burgemeester om de gemeente te begeleiden naar een bestuurlijke fusie met Druten, zoals zij eerder ook al deed in de gemeente Eemsmond. Die fusie ging echter niet door. “Mijn collega-fractielid Leo Herms dacht dat u door de fusie de boeken in zou gaan als de minst populaire burgemeester in de Wijchense geschiedenis”, vertelt Peter van ’t Schip (WijchenLokaal). “Het tegenovergestelde is gebleken: wij zijn volledig ingepakt door jouw charme.” Titus Burgers (PvdA) roemt de rol die Van Beek speelde rondom de mislukte fusie. “Jij wist de schade voor Wijchen tot een minimum te beperken.”

Rare tijd

Toen Van Beek aantrad, werd Nederland net overvallen door de coronapandemie. “Je bent begonnen in een rare tijd”, zegt Renate Loermans (Kernachtig Wijchen). “Onze eerste raadsvergadering met jou als voorzitter vond digitaal plaats. Het verdient complimenten dat je ondanks het feit dat iedereen binnen zat in die periode Wijchen toch hebt leren kennen en Wijchen jou.” Van Beek erkent zelf ook dat het een moeilijke start was. “Maar dat was het voor de gemeenteraad net zo goed.”

“Eerste vrouwelijke burgemeester goed bevallen”

Verder werd Van Beek, door Henry Tiemessen (GroenLinks) gekarakteriseerd als ‘nuchtere noorderling’, overladen met positieve omschrijvingen, zoals warm, hartelijk, benaderbaar, enthousiast, empathisch en oprecht geïnteresseerd. Mooie woorden voor de allereerste vrouwelijke burgemeester van Wijchen. “En dat is dusdanig goed bevallen dat we meteen doorgaan met een tweede”, aldus Björn Derksen (CDA). Vrijdag 18 november wordt Renske Helmer-Englebert (SP) geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Wijchen.

Deel dit artikel