Foto ter illustratie. Foto: RN7

Foto ter illustratie. Foto: RN7

BEUNINGEN - Veel inwoners van de gemeente Beuningen denken dat er in hun gemeente een soort coronagolf gaande is. Uit recente cijfers zou blijken dat er in Beuningen tweemaal zoveel corona heerst dan in andere gemeenten in de regio. De GGD Gelderland-Zuid heeft daar toch twijfels over.

Het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners bedraagt in Beuningen ruim het dubbele van het gemiddelde in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Beuningen scoort volgens cijfers van het RIVM ongeveer 50, de regio zo'n 22.

Wijziging testbeleid

De GGD wijst er op dat sinds 11 april het testbeleid is gewijzigd. Daarom kun je volgens de GGD nu niet zomaar meer stellen dat er in Beuningen twee keer zoveel corona is. "Er wordt nog maar een heel klein deel van de positieve testen gemeld, aangezien de meeste mensen tegenwoordig testen met een zelftest. Daardoor is het aantal meldingen nog maar een klein deel op het hele totaal," zegt de GGD.

Op basis daarvan kun je naar mening van de GGD niet zeggen dat er in een bepaalde gemeente meer corona is. De GGD: "We houden momenteel dan ook veel meer de rioolwatersurveillance in de gaten, dan enkel het aantal gemelde besmettingen."

Verschillen in besmettingen meestal tijdelijk

De GGD zegt inmiddels uit ervaring te weten dat de verschillen tussen de gemeenten meestal niet kunnen worden verklaard. Bovendien zijn die verschillen meestal van zeer tijdelijke aard, aldus de GGD. In de periode na de Vierdaagse en de bijbehorende feesten was er in de regio rond Nijmegen wel een piek aan coronabesmettingen. Die piek was wel duidelijk te herleiden tot een specifiek evenement in de streek.

Deel dit artikel