Renske Helmer-Englebert . Foto: gemeente Wijchen

Renske Helmer-Englebert . Foto: gemeente Wijchen

WIJCHEN - Als het aan de gemeenteraad ligt, volgt Renske Helmer-Englebert waarnemend burgemeester Marijke van Beek op als nieuwe burgemeester van de gemeente Wijchen. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering. Renske Helmer-Englebert moet alleen nog goedkeuring krijgen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De 52-jarige Renske Helmer-Englebert woont in Nijmegen, samen met haar echtgenoot en twee zoons. Helmer-Englebert was tussen 2014 en 2020 wethouder in Nijmegen namens de SP. In 2020 nam zij afscheid als wethouder wegens herstel van borstkanker. Met ingang van 16 augustus 2021 werd zij benoemd tot waarnemend burgemeester van Voorst.

De beste burgemeester voor Wijchen

De Wijchense raad is ervan overtuigd dat Renske Helmer 'de beste burgemeester voor Wijchen' is. "De raad ziet haar als een prettige, warme persoon. Iemand die de politiek dichter bij de inwoners kan brengen, en de inwoners dichter bij de politiek. Vanwege haar bestuurlijke ervaring en bekendheid met de regio, kan ze ook in de regio de Wijchense belangen goed behartigen", zo valt te lezen in een persbericht.

27 Sollicitanten

Voor de openstaande vacature van burgemeester van de gemeente Wijchen hadden zich 27 sollicitanten gemeld, waaronder zeven (oud-)burgemeesters, elf (oud-)wethouders en drie (oud-)volksvertegenwoordigers.

Wijchense inwoners hadden voorafgaand aan de zoektocht naar een nieuwe burgemeester allerlei aandachtspunten aangegeven aan de gemeenteraad. Volgens de raad "bezit Renske Helmer de eigenschappen waar inwoners waarde aan hechten. Ook legt zij de accenten op zaken die inwoners belangrijk vinden. Denk aan zichtbaarheid en benaderbaar zijn. Maar ook aan eigenschappen als betrouwbaar, integer, verbindend, betrokken en meelevend."

Goedkeuring minister

Voordat Helmer-Englebert benoemd wordt, moet eerst de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanbeveling van de gemeenteraad goedkeuren. Zodra de minister akkoord is, ondertekenen zowel de minister als de koning het benoemingsbesluit.

De gemeenteraad hoopt de nieuwe burgemeester op 18 november te installeren tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Mislukte fusie Druten & Wijchen

Begin 2020 nam Wijchen afscheid van burgemeester Hans Verheijen. Omdat Wijchen en Druten in die tijd spraken over een gemeentelijke fusie, werd met de commissaris van de Koning besloten dat er in beide gemeenten een tijdelijke burgemeester moest komen. In Wijchen trad Marijke van Beek (PvdA) aan.

De fusie ketste af. Zowel Druten als Wijchen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 op zoek gegaan naar een ‘vaste burgemeester’.

Lees ook:

Nieuwe burgemeester Druten 30 maart 2023 geïnstalleerd

Maar liefst 27 mannen en vrouwen willen de nieuwe burgemeester van Wijchen worden

Zoektocht naar ‘integere, verbindende burgemeester met flair’ voor Wijchen van start

Deel dit artikel