Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De koning knipt met een verbandschaar het lint door. Foto: John Beckmann
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Er waren veel mensen op de koning afgekomen. Foto: John Beckmann
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: De koning in de bibliotheek van het ziekenhuis op de zevende verdieping. Foto: John Beckmann
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Er stond een kleine groep mensen te protesteren. Foto: John Beckmann
Lead Image 5:
Lead image TXT 5: De koning is erg onder de indruk van het nieuwe gebouw. Foto: John Beckmann
De koning in gesprek met medewerkers van het Radboudumc. Foto: John Beckmann

De koning in gesprek met medewerkers van het Radboudumc. Foto: John Beckmann

NIJMEGEN - Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc geopend. Dit deed hij door een lint met een verbandschaar door te knippen. Bij zijn aankomst waren er enkele mensen aan het protesteren. De groep riep onder meer 'schaam je kapot'. Er was daarom veel beveiliging en politie aanwezig.

Het bezoek van de koning was minutieus gepland. Het was een strak programma waar het ziekenhuis al maanden aan heeft gewerkt. "We hebben zelf de koning uitgenodigd voor de opening", vertelt Marjolijn Klomp, adviseur strategische relaties en gastvrijheid van de Raad van Bestuur. "Niet alleen het programma moest bedacht worden, maar ook hoe bijvoorbeeld wij om zouden gaan met de mondkapjesplicht. In het ziekenhuis dragen wij die nog en dat is voor jullie media, natuurlijk niet zo gezellig om te zien. Dus hebben we besloten om de openingsbehandeling buiten plaats te laten vinden."

Eén van de medewerkers die langere tijd met de koning in gesprek mocht gaan, was Cecile van de Weerd. Zij is arts-onderzoek op de KNO-afdeling en mocht de koning vertellen over het onderzoek waar ze aan werkt. "Ik doe onderzoek naar de nazorg voor patiënten die kanker hebben gehad in het hoofd-halsgebied (dat is het gebied onder de hersenen maar boven de borst).

'Patiënt kan kiezen voor controle op afstand'

"We hebben onderzocht of we de controle anders kunnen doen. Nu komen die mensen na vaststelling van een tumor, nog vijf jaar op controle. Wij weten echter dat een tumor in dat gebied meestal in de eerste anderhalf jaar na behandeling terugkomt. Daarna gebeurt dat zelden", legt Van de Weerd uit. "Omdat de normale controle van vijf jaar best wel veel stress oplevert voor patiënten, kijken we nu of we na die anderhalf jaar de controle anders kunnen doen, bijvoorbeeld op afstand."

De koning vroeg tijdens het gesprek of patiënten na anderhalf jaar wel die keuze kunnen maken, vertelt Van de Weerd. "Ik heb hem uitgelegd dat wij hen heel goed begeleiden naar dat moment toe. Ook leggen we de patiënt heel goed uit waar hij of zij op kan letten na de vaste controles. Uiteindelijk hebben mensen natuurlijk altijd de mogelijkheid om naar ons toe te komen", legt Van de Weerd uit. Over de koning, had ze alleen maar lof. "De koning was zeer geïnteresseerd en het gesprek ging heel natuurlijk. Het was ook heel gezellig en ik vond hem ook grappig".

Geen extra schone wc's voor de koning

Voor de mensen die met de koning mochten praten was geen loterij uitgeschreven, vertelt Klomp. "We hebben vooral gekeken wie het leuk zou vinden en het ook wilde doen. Het ziekenhuis is ook niet speciaal schoongemaakt, want een ziekenhuis hoort natuurlijk altijd schoon te zijn", legt Klomp uit. En een speciale super schone wc voor de koning, was daar wel aan gedacht? "Nee, maar we hebben uiteraard langs de faciliteiten waar de rondleiding was, een extra rondje gelopen."

Tekst gaat verder onder de video:

Het nieuwe hoofdgebouw werd in juli al in gebruik genomen, maar is nu pas geopend. Het is niet alleen duurzamer, maar ook compacter en alle kamers voor de patiënten zijn éénpersoonskamers die gebruik maken van slimme technologieën. De patiënt kan bijvoorbeeld via een tablet de gordijnen, temperatuur en positie van het bed zelf bepalen. Ook zijn er allerlei digitale voorzieningen die prettig zijn voor de patiënt en de zorg efficiënter en flexibeler inrichten voor de zorgmedewerkers.

'Alle losse onderdelen vormen één geheel'

De campus van het Radboud is ook kleiner en compacter geworden, van 480.000 m2 naar 380.000 m2. Deze vermindering past in de visie van het ziekenhuis op de zorg van de toekomst: een compacter en intensiever gebruik van de huisvesting, gebruik van hedendaagse technologie en andere manieren van (samen)werken. Dit is gebaseerd op de 'Bossche school' waarbij 'alle losse onderdelen één geheel moeten vormen'.

Tijdens een presentatie vooraf aan de opening, werd uitgebreid stil gestaan bij deze visie. Zo is er veel aandacht voor het licht in het nieuwe gebouw. Het Radboudumc heeft dit bewust gedaan, omdat licht een essentieel onderdeel is van het bioritme van de mens. Zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant van het gebouw is veel gebruik gemaakt van ramen. Ook is er aandacht voor lucht geweest. Het ziekenhuis heeft voor de bouw namelijk onderzocht waar bezoekers, werknemers en patiënten behoefte aan hadden en frisse lucht was daar één van. In elke patiëntenkamer kan nu, in tegenstelling tot veel andere zorginstellingen, wél een klein raampje open.

Deel dit artikel