Het RN7 Regionieuws Weekoverzicht van week 38. Foto: RN7

Het RN7 Regionieuws Weekoverzicht van week 38. Foto: RN7

REGIO - Herdenking aan Waaloversteek in september ‘44, informatiemarkt rondom bouwplannen stationsgebied en Ted van Leeuwen vertrekt bij NEC. Dit is het RN7 Regionieuws Weekoverzicht van week 38.

Nijmegen herdenkt de Waaloversteek van 1944

De geallieerde militairen die 78 jaar geleden sneuvelden tijdens de Waaloversteek, werden dinsdagmiddag herdacht tijdens een herdenking. Deze vond plaats bij het monument 'De Oversteek' op de Oosterhoutsedijk in Lent.

Op 20 september 1944 staken meer dan 260 Amerikaanse soldaten de Waal over als onderdeel van Operatie Market Garden. Daarbij werden de Nijmeegse bruggen van twee kanten aangevallen. Tijdens deze actie verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven.

Om deze militairen te herdenken, werden er dinsdag verschillende speeches gehouden door onder andere de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, generaal Christopher Donahue en Colonel Ludy de Vos. Verder waren er optredens van leerlingen van basisschool de Oversteek. Zij mochten, na de één minuut stilte, ook helpen met de kransleggingen.

> Lees verder

(Ons geschreven weekoverzicht gaat verder onder de video)

'Hij was mijn mattie', tranen bij herdenking doodgestoken Nijmegenaar

Tientallen jongeren hebben zondag op Plein 44 hun vriend herdacht. De 21-jarige Nijmegenaar werd zaterdagmiddag op klaarlichte dag in het centrum van de stad doodgestoken. Zo'n vijftig vrienden legden bloemen, staken kaarsjes aan en sproeiden whisky op de grond. Er wordt veel gehuild bij de herdenking. "Dat is niet erg man, als je verdriet hebt," klinkt het. "Dat is het leven."

> Lees verder

Gemeente Overbetuwe wil vluchtelingen opvangen

Het college van B&W wil op een onbebouwd kavel op het bedrijventerrein De Aam in Elst tijdelijk 120 vluchtelingen gaan opvangen. Ze willen dit vanaf 1 november doen voor drie maanden. Het college wil zo meehelpen om de problemen bij Ter Apel en andere asielzoekerscentra in Nederland op te lossen. De gemeenteraad moet volgende week dinsdag nog over het voorstel stemmen.

"Op dit moment zijn de asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. De Rijksoverheid heeft, via de veiligheidsregio’s, alle gemeenten daarom gevraagd te zorgen voor extra opvang. Voor de regio waarbinnen Overbetuwe valt, betreft dit 450 opvangplaatsen", laat de gemeente in een persbericht weten.

> Lees verder

Kinderen plaatsen Poppy's voor omgekomen Engelse militairen

Kinderen van het VMBO Westeraam in Elst hebben samen met burgemeester Patricia Hoytink-Roubos Poppy’s geplaatst op diverse begraafplaatsen in Overbetuwe. Dit deden zij ter nagedachtenis aan de Engelse militairen die zijn omgekomen tijdens de slag om Arnhem. Dit werd woensdagochtend gedaan bij de begraafplaatsen in Heteren, Slijk-Ewijk en Driel.

> Lees verder

'Alleen voor mannen met ballen'

Shantykoren zijn sinds de tv-serie 'Tweede Hans' ontzettend populair. 'Alle Hens' uit Driel is zo’n koor dat zeemansliederen zingt. Het bestaat inmiddels ruim 20 jaar en dus tijd voor een feestje: het allereerste Shantyfestival doet daarom zondag 25 september in Elst haar intrede.

“Het koor is begonnen bij de familie Van Rooijen uit Driel. Zij zongen graag liedjes op verjaardagen. In de bakkerij van een zwager hebben ze aan de hand van een CD zeemansliederen gezongen", legt Fred Hendriksen, de secretaris van het koor uit. "Daarna werd afgesproken dat iedereen de volgende keer iemand extra mee zou nemen om een koor te starten. Dat was in 2001. Ondertussen zijn we 21 jaar verder en bestaat het koor uit 44 leden, inclusief muzikanten.”

> Lees verder

Ted van Leeuwen vertrekt bij NEC

Technisch directeur Ted van Leeuwen vertrekt bij N.E.C. Eind april diende Van Leeuwen zijn ontslag al in bij de Raad van Commissarissen, die hierna verzocht de zomerse transferperiode te overbruggen.

Ted van Leeuwen: “N.E.C. is niet meer te vergelijken met de club van anderhalf jaar geleden. Met de hulp van iedereen is er veel ten goede gekeerd. Niet alleen is N.E.C. gepromoveerd, maar de hele organisatie is op Eredivisieniveau gebracht. Qua faciliteiten en qua denken. Deze resultaten zijn de consequenties van faciliteren. Dat is het fundament van alles. Nieuwe kleedkamers, nieuwe gym, met de tong bijgelikte velden. Daarmee is er elan in de club gekomen, een nieuw geloof, een positieve dynamiek. Na jaren in de duisternis te hebben doorgebracht, schijnt weer een mooi licht op de club. Iedereen is enthousiast: N.E.C. doet er weer toe.”

> Lees verder

Meer duidelijkheid over flex-woningen Oude Klapstraat

De inwoners van de Oude Klapstraat in Wijchen zijn op woensdag 21 september met nieuwe tekeningen geïnformeerd over de nieuwe flex-woningen. De tekeningen gaven de inwoners een goed nieuw beeld van het gebouw. De gemeente gaat de woningen creëren op het grasveld tussen De Schakel en de parkeerplaats aan de Oude Klapstraat.

De bedoeling is dat het gebouw na twee jaar vrijkomt voor starters op de woningmarkt, hoewel dit afhangt van de situatie in Oekraïne. In eerste instantie zal het gebouw de komende vijf jaar blijven staan, dit kan verlengd worden met nog eens vijf jaar. Een aantal bewoners was aanvankelijk niet te spreken over het gebrek aan communicatie over het plan, vanuit de gemeente. Burgemeester Marijke van Beek legde uit waarom de omwonenden later over de bouw geïnformeerd werden: “Normaal gesproken gaan we graag met omwonenden in gesprek over initiatieven in hun buurt. In dit geval was het nodig om snel te handelen. Landelijk is afgesproken dat alle regio’s snel meer (tijdelijke) woonruimte voor vluchtelingen moeten realiseren.”

> Lees verder

Nabestaanden Beuningse vergismoord spreken: 'Levens van kinderen zijn verwoest'

In de rechtbank van Rotterdam maakten vrijdagochtend enkele nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy gebruik van hun spreekrecht. De Nijmeegse klusjesman werd twee jaar geleden doodgeschoten in Beuningen. Zes verdachten staan op dit moment voor de rechter. Zijn nabestaanden namen geëmotioneerd het woord. "Jullie zullen ook na dit leven door God gestraft worden."

Na meer dan twee jaar wachten kunnen de nabestaanden van Mehmet Kiliçsoy hún verhaal doen. Eindelijk kunnen zij vertellen wat zij hebben meegemaakt en hoe het voelt dat Mehmet hen is ontnomen. Vrijdag krijgen zij de gelegenheid om de verdachten toe te spreken.

> Lees verder

Acht jaar geleden plaatste Rhea een piano op station Nijmegen; het begin van een begrip

Wat willekeurig gepingel, een voorbijganger die een toets indrukt, of een gevorderde speler die de klanken van Amelie door de treinstations laat klinken. Op veel stations is de piano niet meer weg te denken. Door de jaren heen verscheen er op steeds meer locaties zo’n openbare piano. Deze week is het precies acht jaar geleden dat de eerste stationspiano werd geplaatst. En dat gebeurde, in Nijmegen.

Het was een initiatief van Rhea Elise, die zelf ook een aardig nootje kan spelen. Dat doet ze voornamelijk op straat: de plek waar het idee oorspronkelijk ook is ontstaan. We ontmoeten haar bij boekhandel Dekker vd Vegt, de locatie waar ze haar piano mag stallen en waar de medewerkers deze ook met liefde voor haar naar buiten rijden, als ze even wilt spelen.

> Lees verder

Deel dit artikel