Eekhoorn peuzelt nootjes aan de rand van struikgewas. Foto: ANP

Eekhoorn peuzelt nootjes aan de rand van struikgewas. Foto: ANP

BARNEVELD - De eerste vorst aan de grond is weer gemeten, de bladeren krijgen kleur en vallen van de bomen. Het is de hoogste tijd je tuin klaar te maken voor de herfstmaanden. Hovenier Tom van Malestijn geeft tips.

Het weghalen van herfstbladeren is voor veel mensen een behoorlijke klus, deze maanden. Maar kruiwagens vol met bladeren wegvoeren is volgens Tom van Janse & Berkhof Tuinen in Barneveld helemaal niet nodig.

"Lekker laten liggen. De bladeren zijn voedzaam voor de bodem en brengt dieren naar de tuin. Daarnaast zijn alle bladeren ook een deken voor de bodem en daardoor extra bescherming tegen de kou.”

Voor je grasveld zijn er andere regels. "Als daar langere tijd bladeren komen te liggen, kan er schimmel ontstaan. Of er ontstaan bruine plekken in je grasveld. Het is voldoende als je één keer per week de bladeren van je gazon weghaalt. Doe die bladeren dan niet allemaal in de vuilnisbak, maar leg ze bij je planten neer. Dat is weer extra voeding."

Nog even over je gras. "Dit is ook de tijd van het jaar om je tuin te bemesten en kalk over je gazon te strooien. Je gras maaien kun je tot halverwege oktober blijven doen", aldus hovenier Tom. "Het is slim om je gras, bij de laatste maaibeurt, niet te kort te maaien. Kort gras is in de winter wat kwetsbaarder. Als het gaat sneeuwen, bijvoorbeeld."

Planten snoeien

Veel mensen snoeien in het najaar de planten in de tuin. Volgens Tom hoeft dat helemaal niet. "We adviseren dat pas in het voorjaar te doen. Planten halen er voeding uit en het is een schuilplaats voor dieren. Ook voor mogelijke vorst is het goed even niets te doen. Het is een andere denkwijze., maar voor je tuin heeft het echt een meerwaarde."

Als je een vijver in de tuin hebt, is het vooral slim de bladeren te verwijderen die erin vallen. "Verder hoef je niet zoveel te doen, hoor. Behalve dat je de pomp goed afsluit als de winter begint."

Tom heeft ook een gouden tip als je nu je tuin herfstklaar wil maken. "Niks doen. Laat de natuur zijn werk doen. Dan lost de natuur al een hoop zelf op. We zijn niet meer gewend samen met de natuur te leven. Terwijl dat juist heel goed is."

Zie ook: Weg met die stenen: met deze tips kun je zelf je tuin vergroenen

Deel dit artikel