Het grafje van Sem. Foto: Omroep Gelderland

Het grafje van Sem. Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - De vrouw (39) die is opgepakt in de zaak rondom de dode baby Sem Vijverberg komt op vrije voeten. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Uit DNA-onderzoek blijkt dat het om de moeder gaat. Ze blijft wel verdachte.

Het is volgens het OM niet meer noodzakelijk voor het onderzoek om haar in voorlopige hechtenis te houden. Volgens het OM is er geen sprake van vluchtgevaar of gevaar voor herhaling.

De moeder, die 6 september is aangehouden, is verschillende keren gehoord. Hierin zegt ze dat ze geen herinnering aan de zwangerschap en de bevalling heeft.

'Niet per se moord'

De rechter-commissaris oordeelt dus dat de vrouw niet langer in voorlopige hechtenis genomen hoeft te worden. Dit komt mede doordat kindermoord of kinderdoodslag als een lichter vergrijp wordt gezien dan moord of doodslag. Omroep Gelderland sprak hier al eerder over met Bjorn Eggen. Hij is docent strafrecht en criminologie op de Radboud Universiteit.

“Het is niet per se moord of doodslag als een moeder een kind vermoordt”, legt Eggen uit. “Het verschil zit hem in de vraag of de moeder bang is geweest voor de ontdekking van de bevalling. Er wordt rekening gehouden met de specifieke omstandigheden of de kwetsbare positie van de moeder na de bevalling. Denk aan haar psychische gesteldheid. Er zou sprake kunnen zijn van een postnatale depressie. Of een moeder die in een opwelling een pasgeboren kind doodt. Daar ligt een lagere straf op.”

Vader achterhalen

Het Openbaar Ministerie laat onderzoeken of en hoe dat kan. Het onderzoek richt zich ook op het achterhalen van de vader van Sem.

Baby Sem Vijverberg werd in januari 2006 dood gevonden bij een vijver in Doetinchem. Het jongetje was met geweld om het leven gebracht. Het onderzoek van de politie leverde lange tijd niets op. Tot in 2021 de politie een nieuwe campagne rondom de zaak lanceerde. Dit leverde veel tips op en leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de moeder.

Deel dit artikel