De voetballers mogen even niet meer samen douchen.  Foto: ANP

De voetballers mogen even niet meer samen douchen. Foto: ANP

SCHERPENZEEL - De spelers van VV Scherpenzeel moeten na een training bezweet naar huis. Het bestuur heeft besloten dat het douchen op de club even niet meer kan, door de stijgende energiekosten. "We schrokken van het voorschot op de gasrekening", vertelt voorzitter Gijs van den Broek.

Eigenlijk vindt de voetbalclub het noodzakelijk dat er na de training gedoucht wordt op de club. "Maar na het aflopen van ons energiecontract hebben we een nieuw contract moeten afsluiten. Die was drie keer duurder dan gebruikelijk. We schrokken van de voorschotnota. Een stijging van 15.000 tot 20.000 euro."

Daarom werd besloten om de leden na de trainingen thuis te laten douchen. "Net zoals in coronatijd. We proberen zo de kosten toch een beetje te drukken en te voorkomen dat de contributie verhoogd moet worden. Ik weet niet of het lukt, maar mensen moeten ook betaalbaar kunnen blijven sporten. Ik hoop dat we allemaal hiermee ons steentje bijdragen", vertelt Van den Broek.

'Geen probleem voor de jeugd'

Het besluit is pas net genomen, maar de voorzitter verwacht weinig vervelende reacties. "Voor de jeugd is het denk ik geen probleem. Voor de senioren is het wat lastiger. Na de training op donderdag willen zij graag een drankje doen, maar daar kunnen we natuurlijk geen uitzondering voor maken. Ze kunnen nog wel de kantine in, maar niet gedoucht."

De voorzitter hoopt dat het een tijdelijke maatregel is en dat er een stukje bewustwording mee wordt gecreëerd. "We hebben er uiteindelijk allemaal mee te maken. Het is een best wel moeilijk besluit om te nemen dat soms ook de wenkbrauwen fronst."

Wel spelers betalen?

Dat laatste komt met name omdat VV Scherpenzeel hun eerste elftal spelers betaalt voor het voetbal. "Maar die spelers worden betaald vanuit sponsoren." Dus niet vanuit de clubkas. "Nee, dat staat echt los van de facilitaire kant. Maar ik snap wel dat mensen dat vreemd kunnen vinden."

Die spelers van het eerste elftal spelen zaterdag overigens een belangrijke wedstrijd; de derby tegen de Valleivogels. Voor het eerst sinds 2018 is die wedstrijd er weer. "We zijn het aan onze stand verplicht om die wedstrijd te winnen. Ik verwacht wel een paar honderd man langs de kant. Het moet een mooie en gezellige middag worden", hoopt Van den Broek.

Overigens mogen die spelers nog wel douchen. Het verbod op douchen geldt alleen na de trainingen. "Maar houd het dan ook kort", zegt de club.

Niet de eerste club

Het is overigens niet de eerste club die met het doucheverbod komt. Eerder namen amateurclubs in Venlo en in Heerenveen ook al hetzelfde besluit. "En meer clubs doen het", weet Van den Broek. "Maar die communiceren het waarschijnlijk niet."

Zie ook:

Gasprijs door het dak, maar geen vakman te krijgen: dus zelf isoleren

Ons dossier over de stijgende energiekosten

Deel dit artikel