Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De laatste editie van de gondelvaart in Warnsveld was in 2019. Foto: Huib van Zanten
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een sfeerimpressie van de gondelvaart in 2017. Foto: Huib van Zanten
Bouwgroep HoBoVo bouwt aan het 'Monster van de Berkel'.  Foto: Omroep Gelderland

Bouwgroep HoBoVo bouwt aan het 'Monster van de Berkel'. Foto: Omroep Gelderland

WARNSVELD - Te weinig bestuursleden én een gebrek aan bouwers. De stichting achter de Gondelvaart in Warnsveld dreigde vorig jaar de stekker uit het evenement te trekken. Maar dat liet het dorp niet gebeuren. Het eerste weekend van september varen er toch weer verlichte gondels over de Berkel.

Al sinds 1922 is het lichtfeest, met duizenden waxinelichtjes en kaarsen, een begrip in Warnsveld. Toch leek het er vorig jaar op dat het Sprookje van de Berkel ten onder zou gaan. "Het was allemaal een beetje ingekakt", blikt Sandra Boogert terug.

Nieuw elan

Bestuursleden van de Stichting Gondelvaart Warnsveld waren op leeftijd en gaven aan te willen stoppen. Ze deden vorig jaar een laatste wanhoopskreet voor nieuwe leden. "Stoppen werd toen heel serieus overwogen, en dat zou zo ontzettend jammer zijn geweest", aldus Boogert.

Samen met buurvrouw Elsitha Turnhout meldde ze zich aan om het bestuur te versterken. "Toen hebben we de schouders eronder gezet, met z'n allen." Een ander groot probleem was het vinden van bouwers. "Mensen zijn allemaal druk, en dat maakt het wel lastiger."

Verlicht monster

Vol enthousiasme gaan de dames aan de slag. "Dit soort dingen moet je in je dorp in stand houden. We maken er nu veel meer een evenement van, en proberen daarmee ook weer nieuwe mensen te vinden die mee willen doen, zoals jongeren en scholen."

En dat lukt. Buurtvereniging HoVoBo is zo'n nieuwe bouwgroep. "Iedereen is toch een beetje met z'n eigen ding bezig, maar we bestaan dit jaar zeventig jaar als buurtvereniging dus we dachten: laten we meedoen", zegt Peter Verhoeven, die met zijn buurmannen de laatste hand legt aan het Monster van de Berkel. "Een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren en wat samen te doen."

De creaties, acht stuks in Warnsveld, worden elk op een vlot geplaatst en voortgetrokken door een roeiboot of een fluisterboot:

Laatste gondelvaart in Gelderland

Waar er in het noorden en westen van ons land diverse gondelvaarten worden gehouden, is Warnsveld in de regio een uitzondering. In Bredevoort werd er ook met gondels gevaren, maar daar werd het evenement in 2010 vernieuwd. Bredevoort Schittert is nu een lichtjesspektakel door de straten, in plaats van door de gracht.

Volgens Boogert zijn er in Warnsveld nu nieuwe mensen opgestaan waardoor het evenement in het dorp voorlopig blijft bestaan. "Het unieke aan onze gondelvaart is ook nog dat wij de enige plaats in Nederland zijn die nog verlichten met waxinelichtjes. We gebruiken geen kunstlicht." Als de avond valt worden de 8000 lichtjes aangestoken. "Een megaklus!".

'Regen, regen, regen'

Nu corona na twee jaar geen factor meer is, en ook de organisatie alles weer op orde heeft, steekt er alleen wel een nieuw probleem de kop op. Eentje waar de organisatie niets aan kan doen. "Er staat heel weinig water in de Berkel, de vlotten kunnen amper naar de kant. Dus we hopen op regen, regen, regen!"

Als het op vrijdag 2 en zaterdag 3 september begint te schemeren, varen de gondels de Berkel op, begeleid door muziek en professionele verhalenvertellers. "Het wordt een hele sprookjesachtige avond."

Deel dit artikel