Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Toilet doorgespoeld met regenwater. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Het huis van Ronald Smit. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Het waterpompsysteem in de schuur. Foto: Omroep Gelderland

LOENEN - Het ene na het andere telefoontje ontvangen ze bij GEP in Arkel, een dorpje net boven Gorinchem. Buiten op het terrein van het bedrijf dat handelt in regenwaterreservoirs ligt een veelheid aan deze wateropslagtanks. Het is 'booming business', zegt eigenaar Fred Prins.

“Tot voor kort werd dit gezien als een linkse hobby, maar vandaag lijkt het besef dat we wat moeten met ons regenwater, dat lijkt diep doorgedrongen van links tot rechts.”

Fred Prins staat met een tank voor de deur bij Ronald Smit in Loenen, die zelf ook al zo’n tank heeft maar dan van beton. Meerdere leveranciers geven aan dat de uit de kluiten gewassen broer van de regenton in trek is. Regenwaterreservoirs van 2.000 tot 20.000 liter worden het meeste besteld.

Kijk naar een reportage:

“Wij verbruiken zo’n 60 procent minder drinkwater”, zegt Ronald Smit. In zijn achtertuin in Loenen ligt een tank van 7500 liter. Hij wijst naar leiding met een blauwe afsluiting. “Als wij de was doen of het toilet doorspoelen slaat de pomp in de schuur aan, die pompt dan water uit dit reservoir op. Dit water gaat via verschillende filters door de leiding het huis binnen naar de wasmachine of één van de drie toiletten in ons huis.”

Toilet doorgespoeld met regenwater. - Foto: Omroep Gelderland

Wasmachine en de toiletten gespoeld met regenwater

Steeds meer mensen kopen een ondergronds regenwaterreservoir. De mogelijkheden zijn de laatste jaren verder uitgebreid. Het water wordt niet alleen gebruikt om de tuin te sproeien, maar ook voor de wasmachine en voor drie toiletten in het huis in Loenen. “De terugverdientijd is op dit moment zo’n tien jaar, de verwachting is dat die terugverdientijd de komende jaren af gaat nemen en je de investering er dus sneller uit hebt. In totaal kost de installatie zo'n 6000 euro", aldus Prins.

Het huis van Ronald Smit. - Foto: Omroep Gelderland

“Een huishouden moet tot 21 dagen vooruit kunnen met deze watervoorraad”, zegt Prins. Dit jaar bleek dat niet voldoende door een lange droge periode. Dat had Ronald Smit niet verwacht, daardoor schakelt het systeem in de schuur vanzelf over op leidingwater. In de omgeving naast zijn huis is goed te zien hoe het maisveld verdroogd is, maar de kavel van Fred met zijn regenwatersysteem niet. "Dit, maar dan in het groot kan ook een oplossing zijn voor grootverbruikers", aldus Smit.

Het waterpompsysteem in de schuur. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel