Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De drugs tussen de bevroren vis. Foto: FIOD
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De 'gevulde' ananassen. Foto: Politie
Coke verstopt tussen bananen. Foto: Politie De Waarden

Coke verstopt tussen bananen. Foto: Politie De Waarden

ARNHEM - Criminelen blijken creatief als het gaat om het verstoppen van drugs. De douane in de Rotterdamse haven vond maandag ruim 1500 kilo cocaïne verstopt tussen een partij die bestemd was voor een bedrijf in Arnhem. De drugs, met een straatwaarde van 113 miljoen euro, waren verpakt in 26 balen die werden gevonden in een houtcontainer. Het is niet de eerste bijzondere vondst, zo blijkt uit het rijtje hieronder.

Tussen de koffiebonen

In februari vorig jaar werd in de Rotterdamse haven 1329 kilo cocaïne gevonden in een container met koffiebonen. De cocaïne zat verpakt in plastic zakken tussen de bonen. Bestemming: een bedrijf in Nunspeet.

De straatwaarde van deze partij verdovende middelen was volgens het Openbaar Ministerie net geen honderd miljoen euro. Net als maandag met het bedrijf in Arnhem maakte het OM meteen bekend dat het bedrijf in Nunspeet niks met de smokkel te maken leek te hebben.

Tussen de haarproducten

Zo'n twee maanden vóór de drugsvondst tussen de koffiebonen bleken haarproducten voor een bedrijf in Nijmegen de dekmantel voor een zending wit poeder. Dit keer ging het om 1050 kilo cocaïne verstopt in tientallen rolkoffers die werden onderschept in de Rotterdamse haven. De straatwaarde: 78 miljoen euro.

Tussen bevroren vis

In 2018 ontdekte de douane in Rotterdam meer dan 1100 kilo cocaïne tussen een lading bevroren vis in een container. De douane volgde de container naar Zaandam, waar een arrestatieteam een inval deed. Daar werd onder meer een man uit Tiel aangehouden.

De drugs tussen de bevroren vis. - Foto: FIOD

Tussen de bananen

Coke verstopt tussen bananen is een wat bekender fenomeen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de zaak van fruithandel De Groot. Het bedrijf in Hedel waar medewerkers in de zomer van 2019 vierhonderd kilo coke tussen de bananen vinden. Het begin van een nachtmerrie voor het bedrijf dat wordt afgeperst door criminelen. Ook worden (oud)-medewerkers slachtoffer van diverse aanslagen.

Tussen de ananassen

In 2017 trof de politie in containers vol ananassen 68,5 kilo cocaïne aan. De 'gevulde' ananassen kwamen uit Costa Rica en werden deels in Geldermalsen onderschept. De drugs waren 'uiterst inventief verpakt', aldus de politie.

De 'gevulde' ananassen. - Foto: Politie

In steenkool

Om de kans op ontdekking te verkleinen, kiezen criminelen er ook voor om cocaïne op te lossen en te verwerken in andere stoffen. Zo'n vondst werd in augustus 2020 gedaan in Apeldoorn. Daar werd coke gevonden verstopt in steenkool. In totaal 120.000 kilo aan materiaal.

"Er zijn verschillende manieren om drugs te vervoeren", legde een woordvoerder van de Landelijke Eenheid uit aan Omroep Gelderland. "Je kan de plakken coke tussen de bananen gooien, maar je kan het ook oplossen. Dat drenk je dan vervolgens in kleding of in dit geval steenkool."

Deel dit artikel