De ex-zorgmedewerker geeft toe twee meisjes te hebben gemasseerd. Foto: archief Pixabay

De ex-zorgmedewerker geeft toe twee meisjes te hebben gemasseerd. Foto: archief Pixabay

ZUTPHEN - Een 44-jarige jeugdzorgmedewerker moet de cel in voor het betasten van drie minderjarige meisjes. De rechter heeft hem een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk, opgelegd. De man gaf jonge meisjes ongewilde massages op zijn werk bij Pactum in Lochem, een zorginstelling waar jongeren die uit huis zijn geplaatst tijdelijk wonen.

Naast de gevangenisstraf mag de man vijf jaar zijn beroep niet uitoefenen. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die vroeg om twee jaar cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank zegt bij de straf te hebben gekeken naar vergelijkbare zaken, waarbij ook geen sprake was van seksueel binnendringen.

Bewijs voor drie slachtoffers

De zorgverlener uit Holten, die volgens Curaçaose media ook een eigen mediabedrijf runt, heeft het masseren van de meisjes deels bekend. Zelf zegt hij dat het om twee meisjes gaat, in plaats van drie. Het laatste meisje zou hij nooit hebben aangeraakt.

Volgens de rechter is de verklaring van het derde meisje echter voldoende betrouwbaar. Ook zou de verdachte toen de naam van het meisje bij een verhoor werd genoemd hebben gezegd: oh, dat was niks, waaruit de rechtbank concludeert dat hij zich wel een situatie met het meisje kan herinneren.

Massages over hele lichaam

De man masseerde de tieners vrijwel over hun hele lichaam. Zijn handen gingen over hun billen, borsten en reikten zelfs tot ver in de liezen. De meisjes waren toen het gebeurde 14, 15 en 16 jaar, en erg kwetsbaar volgens de rechter. "Verdachte had zich kunnen en moeten realiseren welke impact het handelen zal hebben op zijn slachtoffers."

'Ik dacht echt dat ik verkracht ging worden'

Thuis bij de meisjes ging het niet goed, waardoor ze waren opgenomen bij de zorginstelling in Lochem. Eén meisje was er net één dag toen haar begeleider, de man uit Holten, haar begon te masseren op haar kamer. In de rechtbank vertelde ze eerder hoe haar broek naar beneden werd getrokken en hij haar schaamstreek betastte.

Angst bij slachtoffers

De slachtoffers vertelden in hun verklaringen dat ze niets durfden te doen. "Ik dacht echt dat ik verkracht ging worden", vertelde één van hen. Ze kampen nu, twee jaar later, met psychische klachten als paniekaanvallen, schuldgevoelens en nachtmerries. Ook waren ze na hun aangifte bij de politie bang dat hij hen zou opzoeken. "Bang dat hij me ergens zou opwachten."

De ex-zorgmedewerker, die inmiddels een andere baan heeft en zegt ook niet meer in de zorg te willen werken, is in therapie om zijn gedrag te veranderen. De slachtoffers, die dachten in een veilige omgeving te zijn in de zorginstelling, hopen maar één ding: "Ik hoop dat deze man nooit meer in de zorg mag werken.”

Zie ook: Jeugdzorgmedewerker masseerde meisjes op zijn werk: 'Ik dacht dat ik verkracht ging worden'

Deel dit artikel