Dit weekend stond er vijf kilometer file in Otterlo. Foto: Omroep Gelderland

Dit weekend stond er vijf kilometer file in Otterlo. Foto: Omroep Gelderland

OTTERLO - De A50 van Arnhem naar Apeldoorn is tot 22 augustus dicht omdat de snelweg over 21 kilometer nieuw asfalt krijgt. Inwoners van Otterlo houden hun hart vast, want files en afsluitingen van de A50 zorgden in het verleden altijd voor veel sluipverkeer in hun dorpen. De afgelopen dagen was het al heel druk in het dorp.

Rijkswaterstaat heeft extra maatregelen genomen om sluipverkeer tegen te gaan. Zo is er in Otterlo een doseerstoplicht neergezet, zodat slechts enkele auto's per keer het dorp in kunnen. Om deze verkeersmaatregelen af te dwingen zet Rijkswaterstaat bij alle afzettingen verkeersregelaars en rijden er mobiele verkeersregelaars in de omgeving rond.

'Alle toegangswegen vol'

"Het lijkt nu goed te werken", zegt Evert Groeneveld van Otterlo's Belang dinsdag. "Maar afgelopen dagen was dat niet zo. Het leek wel zwarte zaterdag. Het stond helemaal vol met auto's door het hele dorp heen. Zondag was het beter, maar gisteren stonden alle toegangswegen weer vol."

Kijk naar een reportage over de verkeersdrukte in het dorp:

En dat is niet het enige probleem in Otterlo. "De Arnhemseweg is moeilijk oversteekbaar voor voetgangers en fietsers. Er is geen voetgangersoversteekplaats. Dat is best bijzonder. We hebben 800.000 toeristen per jaar. Nu wordt dat wel pijnlijk duidelijk. Voertuigen blokkeren de weg en fietsers en voetgangers moeten maar zien dat ze aan de overkant komen."

'Rijkswaterstaat kijkt naar aanpassing'

Groeneveld is wel blij met het doseerstoplicht. "Zonder doseerstoplicht, daar wil ik niet over nadenken. Het is altijd relatief druk in Otterlo. Dat zijn we gewend. Maar daar kunnen eigenlijk geen voertuigen bij. Met zo'n grote afsluiting van de A50 is dat wel de consequentie."

"Rijkswaterstaat heeft voorzieningen getroffen. We hebben ook goed contact met hen. Ze komen morgen kijken omdat ze beseffen dat het niet loopt hoe het zou moeten lopen. Dan gaan ze kijken of ze een aanpassing kunnen doen."

Zie ook: 21 kilometer snelweg 16 dagen dicht: dit gaat er gebeuren op de A50

Deel dit artikel