Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Haus of Thomtom on stage bij EuroGames. Foto: Lucia Smatanová / RN7
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Opening EuroGames Nijmegen. Foto: Lucia Smatanová / RN7
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Burgemeester Hubert Bruls hield een toespraak tijdens de opening. Foto: Lucia Smatanová / RN7
Opening Eurogames Nijmegen. Foto: Lucia Smatanová / RN7

Opening Eurogames Nijmegen. Foto: Lucia Smatanová / RN7

NIJMEGEN - De EuroGames is woensdagavond officieel van start gegaan vanaf de Nijmeegse Waalkade. Tot en met zaterdag 30 juli doen zo’n 2.000 sporters uit 42 landen mee aan het LGBTQI+ sporttoernooi.

De opening vanaf de Waalkade begon met sprekers als burgemeester Hubert Bruls, gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Markink en voorzitter Henk Beerten van de EuroGames. Tijdens de speeches werd stil gestaan bij het feit dat lang niet overal zo’n groot sportevenement voor de LGBTQI+ gemeenschap kan plaatsvinden.

"Inclusiviteit van de LHBTIQ+ gemeenschap in de sport is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Ook niet in Nederland. We horen nog te vaak dat het ‘bij ons niet voorkomt’ en dat we toch heel tolerant en inclusief zijn. Maar in de praktijk is lang niet elke sportvereniging ‘veilig’ voor sporters uit de LHBTQ+ gemeenschap", zo laat de organisatie weten.

Bekijk hier de start van de EuroGames. Tekst gaat daaronder verder:

Programma

De EuroGames is een jaarlijks sportevenement voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Dit is de negentiende editie van het festival, dat ieder jaar een andere Europese stad aandoet.

Naast verschillende sporttoernooien, die bij reguliere sportverenigingen in Nijmegen plaatsvinden, is er op alle dagen van de EuroGames een bomvol programma in de stad. Zo zijn er films, theater, exposities, wandelingen, feesten en een ontmoeting die in het teken staan van diversiteit en inclusie. De meeste activiteiten vinden plaats op het Mariënburgplein.

Deel dit artikel