Hubert Bruls tijdens de intocht van de Vierdaagse. Foto: ANP

Hubert Bruls tijdens de intocht van de Vierdaagse. Foto: ANP

NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is zeer verbaasd over het wegblijven van Farmers Defence Force (FDF) tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De boeren wilden rond de intocht demonstreren en stapten daarvoor zelfs naar de rechter. Uiteindelijk waren de boeren nergens te bekennen in Nijmegen.

FDF zou na veel getouwtrek, zelfs tot voor de rechter, met één trekkers en vijftig mensen naar de Via Gladiola komen voor een protest tegen de stikstofplannen. Omdat op de beoogde plek vrijdag al een frietkar bleek te staan, zagen de boeren van het protest af. Het verbaast Bruls "ten zeerste dat een klein praktisch obstakel als een frietkraam, zorgt dat de FDF zonder nader commentaar afziet" van de geboden protestmogelijkheid.

'Tijd, menskracht en geld'

Bruls zegt dat de aangekondigde demonstratie veel vroeg van de gemeente. "Dit, en de rechtsgang, hebben de gemeente, politie en rechtbank al veel tijd, menskracht en gemeenschapsgeld gekost. Ik was al verbaasd over het eerste verzoek van FDF om hier met 500 trekkers op de drukste van het jaar te demonstreren; dat was natuurlijk niet reëel."

Verder zegt de Nijmeegse burgemeester de zorg van de boeren en hun families over hun toekomstperspectief te begrijpen, maar is hij zelf bezorgd "over de manier waarop sommige mensen omgaan met de kostbare rechten die ons land biedt".

Zie ook:

Deel dit artikel