Thijs Eijsvogels toont de capsule die de lichaamstemperatuur meet. Foto: Omroep Gelderland

Thijs Eijsvogels toont de capsule die de lichaamstemperatuur meet. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Wanneer we ons inspannen produceren de spieren warmte. En daardoor loopt de lichaamstemperatuur op. En dat is niet gezond. Een verhoogde lichaamstemperatuur beïnvloedt de sportprestaties, je raakt uitgeput, kunt hittekrampen krijgen en in ernstige gevallen misschien zelfs een hitteberoerte. En dat wil niemand. En wat de 4Daagse met deelnemers doet meten onderzoekers van het Radboudumc. Met een pilletje.

"Dat hebben ze vanmorgen na het opstaan ingenomen.", legt onderzoeker Thijs Eijsvogels uit. Het gaat om twintig wandelaars, beginners, gevorderden, jong, oud, dik en dun.

Eijsvogels: "Die capsule komt in de darm en daarmee meten we de lichaamstemperatuur. We willen eigenlijk weten hoe goed een sporthorloge de lichaamstemperatuur kan voorspellen. Hoe hoog loopt die op tijdens inspanning. En is dat normaal of komen er mensen in problemen? En dat zou je dan bij een veel groter aantal deelnemers kunnen doen."

Sporthorloge

Sporters met een sporthorloge zouden dan aan hun horloge moeten zien dat ze bijvoorbeeld even moeten pauzeren of gas terug moeten nemen. "Maar dat is wel iets voor de langere termijn."

Geavanceerde horloges meten nu ook de lichaamstemperatuur maar dat is een schatting. Hoe nauwkeurig is die, is ook interessant om te weten, legt de inspanningsfysioloog uit.

Zou je tegen die tijd geen wandeldag meer hoeven af te blazen? "Dat weet ik niet, zegt Eijsvogels. "Dat hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden. Maar je krijgt wel duidelijk wat er gebeurt met het menselijk lichaam en of je jouw wandelstrategie kunt aanpassen."

De gegevens van de capsule worden aan het einde van de wandeldag uitgelezen met een speciaal kastje.

Zie ook:

Ons liveblog van de 4Daagse

Meer nieuws over de 4Daagse

Deel dit artikel