Het ziekenhuis in Zevenaar. Foto: Wikipedia/Rijnstate

Het ziekenhuis in Zevenaar. Foto: Wikipedia/Rijnstate

- Ziekenhuis Rijnstate doet aangifte tegen de voormalig medewerker die ongeoorloofd 164 dossiers bekeek met onder andere foto's van borsten. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Inmiddels hebben meerdere gedupeerden zich bij Omroep Gelderland gemeld, nadat de moeder van één van hen aan de bel trok over de kwestie.

De medewerker zou geen medische functie hebben gehad, maar was wel afdelingshoofd. Zodoende kon hij ook in de dossiers, heeft één van de gedupeerden begrepen. Twee andere jonge vrouwen die vorig jaar een borstverkleining hebben ondergaan in Zevenaar voelen zich net zoals de 17-jarige Roze (niet haar echte naam).

'Aardige man'

De 18-jarige Merel werd vorig jaar februari geopereerd en ontving enkele weken geleden dezelfde brief als Roze. "Ik kon me zo in haar verhaal herkennen. Ik dacht meteen: ik ben dus niet de enige die dit is overkomen. Ook ik voel me aangerand."

Ook zij is niet gerustgesteld door contact met het ziekenhuis. "Nazorg? De vrouw aan de telefoon zei alleen maar dat ik niet bang hoefde te zijn dat er iets met de foto's gedaan zou zijn. Want het was zo'n aardige man, die collega. En dat terwijl ik in tranen was."

Ook een 26-jarige Arnhemse reageert geschokt: "Ik wist niet dat er zoveel vrouwen en meisjes zijn die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Ik dacht tien of zo. Maar 164 dossiers, dat is onvoorstelbaar."

De jonge vrouwen maken zich allemaal zorgen over wat de medewerker met de foto's heeft gedaan en waarom hij in hun dossiers keek. "Mij is verteld dat hij interesse had in borstoperaties", zegt Merel, "Totaal ongeloofwaardig toch?"

Bekenden en familieleden

Zeker is dat er onder de 164 gedupeerden ook patiënten zijn die geen borstoperatie hebben gehad. Een andere Arnhemse weet namelijk te vertellen dat de klachtenfunctionaris tegen haar gezegd heeft dat de medewerker vooral dossiers van bekenden en familieleden zou hebben ingezien, gewoon uit nieuwsgierigheid.

"Ik weet inmiddels dus ook om wie het gaat en vind het verschrikkelijk dat hij medische informatie van mij heeft gezien." Ze wil verder niet ingaan op haar relatie tot deze persoon. "Als ik dan hoor over die borstenfoto's, dat is echt schokkend. Pervers gewoon."

Ziekenhuis Rijnstate wil nog steeds geen verdere informatie geven over de kwestie.

Zie ook: Medewerker Rijnstate gluurde naar borstenfoto's en in meer dan 160 dossiers

Deel dit artikel