Slachtoffers ontvingen een brief van Rijnstate dat hun dossier was ingezien. Foto: Eigen foto

Slachtoffers ontvingen een brief van Rijnstate dat hun dossier was ingezien. Foto: Eigen foto

ZEVENAAR - "Ik voel me heel bekeken en dat voelt niet fijn", vertelt Roze* (17) thuis op de bank. Ze weet nu een paar weken dat haar patiëntendossier met foto's van haar borsten is ingezien door iemand die daar geen reden toe had. Roze onderging afgelopen najaar in het Zevenaarse Rijnstateziekenhuis een borstverkleining en kreeg onlangs een brief van het ziekenhuis over de ongeoorloofde inzage. De medewerker is volgens het ziekenhuis direct ontslagen.

Roze's moeder trok bij Omroep Gelderland aan de bel omdat ze wil en hoopt dat meer gedupeerden aangifte doen als het verhaal in de openbaarheid komt. Met de brief van het ziekenhuis in haar hand vertelt Roze over de vele vragen die ze nog heeft. Ze onderging de operatie eind 2021. Er zijn foto's gemaakt van haar borsten vóór de ingreep en erna.

"In de brief staat alleen dat iemand twee keer in mijn dossier heeft gekeken die dat eigenlijk niet mocht doen. Maar dan denk je meteen, hoe kan dat? Wat heeft hij ermee gedaan? Mijn moeder heeft toen het nummer dat erin stond gebeld voor meer informatie."

* De naam Roze is gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie van Omroep Gelderland bekend.

'Onvoorstelbaar'

"Toen hoorde ik ook voor het eerst dat mijn dochter niet de enige was, maar dat er in meer dan 160 dossiers was gekeken. Zo ver ik heb begrepen van die dame waren dit allemaal dossiers van vrouwen of meisjes die een borstoperatie hebben ondergaan. Onvoorstelbaar."

De dame, die ze aan de telefoon had, verzekerde haar dat het dossier alleen was ingezien door de medewerker en dat er geen aanwijzingen zijn dat er verder iets mee is gedaan. "Maar hoe weten ze dat zo zeker?", vraagt Roze's moeder zich af. "Wie weet heeft hij foto's van de borstenfoto's gemaakt met zijn mobieltje en weet ik veel wat hij daar dan mee doet."

Roze en haar moeder zijn bang dat de afbeeldingen op de één of andere manier ergens op het internet belanden. "Mijn hoofd staat er niet bij op, maar de rest van mijn gegevens staan ook allemaal in dat dossier. Ik vind het echt een heel naar idee", zegt de geschrokken 17-jarige.

Excuses en nazorg

Rijnstate bevestigt op de eigen website dat het gaat om inzage in 164 dossiers. Of dit alleen gaat om patiënten die net als Roze behandeld zijn op de locatie in Zevenaar is niet duidelijk. Ook wil het ziekenhuis niet kwijt of het allemaal dossiers zijn van vrouwen die een borstoperatie ondergingen.

De ongeoorloofde inzage is in ieder geval ontdekt tijdens een periodieke controle. 'Na de ontdekking zijn direct meerdere maatregelen genomen', is te lezen op de site van het ziekenhuis. 'De medewerker is niet meer werkzaam bij Rijnstate. Ook is het gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.'

Daarnaast zijn excuses aangeboden aan alle gedupeerden en is nazorg aangeboden. Maar op vragen als 'waarom kon deze medewerker in de dossiers' en 'hoe weten jullie zeker dat hij er niks mee heeft gedaan' of 'wordt er nog aanvullend onderzoek gedaan', wil een woordvoerder van het ziekenhuis geen antwoord geven: "Wat op onze website staat is het enige dat we er op dit moment over kwijt willen."

Zelf aangifte doen

Roze's moeder heeft van het ziekenhuis nog wel gehoord dat ze zelf ook aangifte kunnen doen. "Dat gaan we zeker doen", zegt Roze stellig. "Die man kan dan wel ontslagen zijn, maar dat vind ik niet genoeg. Ik wil zeker weten dat er niet iets met mijn foto's is gedaan." "Er moet gewoon goed uitgezocht worden wat er is gebeurd", vult haar moeder aan. Je verwacht dat je gegevens veilig zijn in een ziekenhuis. Mijn dochter is bovendien minderjarig."

"Ik ben heel onzeker geworden. Ik schaam me en heb het gevoel dat iemand mij heeft aangerand. Aangezien mijn naam bekend is bij de persoon die dit heeft gedaan en hij mij via bijvoorbeeld Facebook kan opzoeken, zal hij mijn borsten onder mijn gezicht kunnen plakken", vertelt Roze. "Al met al is deze operatie niet iets waar ik mee te koop loop en nu liggen mijn gegevens gewoon op straat!"

"Ik krijg gewoon een brok in mijn keel als ik eraan denk dat iemand die daar niet bevoegd voor is, mijn dochters borsten heeft bekeken." Roze's moeder heeft inmiddels contact opgenomen met een advocaat. "Ik hoop dat ook andere gedupeerden aangifte doen en dat die man aangepakt wordt."

Deel dit artikel