Een Waalstrand voor de invoering van de avondklok. Foto: John Beckmann / RN7

Een Waalstrand voor de invoering van de avondklok. Foto: John Beckmann / RN7

NIJMEGEN - Een aangekondigde motie van de PvdA, GroenLinks en D66 in Nijmegen sneuvelde woensdag al voordat het voorstel werd ingediend. De fracties wilden dat per direct de avondklok op een aantal Waalstranden werd opgeheven. Burgemeester Bruls, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in de Waalstad, maakte korte metten met het voorstel.

“Dat gaat echt niet. Je kan het naar omwonenden toe niet maken. Ik kan u nu al zeggen dat het college dit niet gaat doen”, stelde Bruls woensdagmiddag tijdens de raadsvergadering.

Versoepeling avondklok

De maatregel om de Waalstranden in de zomer tussen 22.30 en 6.00 uur op slot te doen, werd vorig jaar juli ingevoerd. Dat gebeurde nadat omwonenden jarenlang hadden geklaagd over lawaai, harde muziek, dronken strandgangers, open vuur en een enorme puinhoop de volgende dag.

Bruls heeft wel toegezegd dat de avondklok als pilot, op voorstel van Stadspartij Nijmegen en het CDA, wordt versoepeld. In een deel van het gebied dat nu om 22.30 op slot gaat, gaat de avondklok in de maand september later in. Waarschijnlijk om middernacht.

Vierdaagsefeesten afwachten

Als reactie op deze toezegging wijzigden de PvdA, GroenLinks en D66 de aangekondigde motie om de stranden bij Veur-Lent, tussen de Spoorbrug en de Waalbrug, ‘per direct’ te openen naar ‘zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 1 september’.

De motie werd aanvaard en Bruls heeft toegezegd dat het college de mogelijkheden gaat onderzoeken. “Het college wil eerst de Vierdaagsefeesten afwachten. Dan is het daar sowieso al een andere situatie. Ik ga er niet vanuit dat de tenten die nu in het gebied staan om 22.30 uur moeten sluiten. We gaan bekijken hoe dat verloopt en vervolgens of het ook eerder kan dan 1 september.”

Het college gaat ook uitzoeken wat er nodig is om alle Waalstranden per 2023 op een verantwoorde manier weer volledig te openen. Al eerder werd besloten de evaluatie van de avondklok te vervroegen van oktober naar september.

Zie ook

Deel dit artikel