Blokkade distributiecentra opgeheven. Foto: John Beckmann / RN7

Blokkade distributiecentra opgeheven. Foto: John Beckmann / RN7

ELST - De gemeente Overbetuwe doet een dringend beroep op de boeren in de regio om tijdens de Vierdaagse alleen te kiezen voor publieksvriendelijke acties. "We hopen echt dat de boeren hierover vooraf contact met ons opnemen, zodat we samen kunnen overleggen wat veilig en verantwoord is," zegt woensdag een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente wijst er op dat er grote groepen mensen door de dorpen komen, terwijl het erg warm wordt. Ook sympathiek bedoelde acties kunnen dan onbedoeld hele vervelende consequenties hebben. Volgens de woordvoerder is goed overleg daarom van groot belang.

In Overbetuwe wordt rekening gehouden met acties tijdens de Vierdaagse, omdat een deel van de boeren dat hebben aangekondigd. De woordvoerder: "We bereiden ons voor op diverse scenario’s, maar gaan daar niet via de media op vooruit lopen."

Blokkade-acties kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen

Ook de andere Vierdaagse-gemeenten, zoals bijvoorbeeld Beuningen en Wijchen, zeggen de aankondigingen van een deel van de boeren nauwgezet te volgen. De betrokken gemeenten overleggen met politie, justitie, Vierdaagse-organisatie en andere partijen hoe met deze situatie moet worden omgegaan.

Iedereen die bij de Vierdaagse is betrokken, hoopt dat actievoerende boeren geen blokkade-acties zullen uitvoeren, aangezien dit - zeker als het warm wordt - voor ernstige gezondheidsproblemen kan leiden bij met name de oudere wandelaars.

Deel dit artikel