De werkzaamheden bij de kapel. Foto: RN7

De werkzaamheden bij de kapel. Foto: RN7

NIJMEGEN - Het Valkhofpark krijgt volgend jaar een grote opknapbeurt, maar ook deze week zijn er al werkzaamheden: archeologen zijn bezig met onderzoek in het park. We weten al ongeveer welke resten er onder de grond zitten, maar niet precies hoe die eraan toe zijn.

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van proefsleuven. Archeoloog René Kloosterman legt uit: “Proefsleuven zijn kleine gaatjes, kleine sleuven om specifieke dingen te vinden of te onderzoeken, om te kijken of er inderdaad zit wat we denken.” Het werken met proefsleuven is niet te verwarren met opgravingen. “Bij een opgraving ga je het hele, grote gebied onderzoeken. De sleuven blijven beperkt van omvang. Je gaat niet enorme lappen grond opentrekken. Maar smalle sleuven, voldoende om iets te bevestigen of niet.”

Er zijn tot nu toe twee sleuven aangelegd. Kloosterman: “Eentje is gisteren aangelegd en wordt nu gedocumenteerd door een bouwhistoricus. Daar hebben we resten van de burchtmuur aangetroffen. De burchtmuur was gemaakt van tufsteen. Dat is typisch bouwmateriaal uit de middeleeuwen, tot de dertiende eeuw ongeveer. Maar wat we ook zien is dat in verloop van de tijd van alles is aangebouwd.” Zo zijn er resten gevonden van huisjes die tegen de burchtmuur waren aangebouwd.

Mantelspeld

Naast de geplande bevindingen is er ook een onverwachte vondst. “Gisteren hadden we al meteen in het begin een Romeinse mantelspeld te pakken. Op zichzelf is dat wel te verwachten hier, maar het is wel een hele mooie,” vertelt de archeoloog. De speld gaat, net als andere vondsten een lang traject in. “Het wordt gedetermineerd door een specialist, hij wordt schoongemaakt en geconserveerd. Het is wel een hele mooie, Romeinse mantelspeld, maar niet een super bijzondere, dus hij zal niet in een museum terechtkomen maar wel in een archeologisch depot.”

Kloosterman hoopt nog veel meer te vinden. “We hopen nog twee van de torens aan te treffen, die aan de buitenkant uitstaken. Eén van die torens is vandaag de dag nog steeds te zien, onder de kapel, aan de buitenkant. Rondom de burcht hebben allemaal van die torens gezeten, en twee van die torens willen ze ook weer visualiseren en die gaan we ook proberen te vinden.”

Explosieven

Bij het archeologisch onderzoek is ook een bedrijf betrokken dat gespecialiseerd is in explosieven. Het zou namelijk kunnen dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Rondom de archeologische werkplaatsen staan schermen die eventuele rondvliegende scherven moeten tegenhouden, als er iets mis gaat.

Naar verwachting zullen de archeologen donderdag alle werkzaamheden afronden. Vrijdag gaan de sleuven dan weer dicht.

Deel dit artikel