Bert van der Lans door de jaren heen. Foto: Omroep Gelderland

Bert van der Lans door de jaren heen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - 'Respect en een diepe buiging voor u' en 'Voor altijd een Vierdaagse icoon'. Dat recordloper Bert van der Lans definitief stopt met de 4Daagse in Nijmegen maakt veel los bij andere lopers op Facebook. Ook marsleider Henny Sackers roemt Nijmeegs bekendste 4Daagse-loper: "Het is natuurlijk een monument in de 4Daagse."

Bert van der Lans hakte dit weekend de knoop door om nooit meer de Vierdaagse te lopen. Na 71 keer is het lichaam van de 90-jarige recordloper te moe om nog succesvol te starten. Volgens zijn dochter Esther heeft haar vader meer tijd nodig om in de ochtend op te starten en heeft hij daarom het besluit genomen om de wandelschoenen aan de wilgen te hangen.

Bekijk een aantal hoogtepunten van Bert:

Al bijna driekwart eeuw lopen

Van der Lans liep in 2017 zijn zeventigste Vierdaagse en werd toen versierd met een speciaal gemaakt gouden kruisje. Nog nooit had iemand dit toen bereikt.

Zie ook: Bert van der Lans loopt Vierdaagse voor zeventigste keer uit, een record!

Inmiddels heeft ook loper Dick Koopman uit Alkmaar zeventig keer de Vierdaagse uitgelopen. Marsleider Henny Sackers: "Maar ook Dick Koopman is dit jaar gestopt met lopen. Hij heeft mij een brief geschreven met daarin 'het is mooi geweest'. En zo verliest de Vierdaagse in één keer twee kopstukken." Loper Willy Heij uit Wijchen liep de mars inmiddels 61 keer en is daarmee nu de recordhouder van deelnemers die nog lopen.

De koning der Nijmeegse 4Daagse

Op Facebook regent het inmiddels reacties op het bericht dat Bert stopt. Zo schrijft Carla Groot Roessink: "Gelukkig heb ik je nog meegemaakt. Knappe prestatie en petje af". En Viona van den Hoogen laat weten: "Lieve Bert, Onze Nimweegse wandel icoon. Een groot voorbeeld voor veule Nimwegenaren. De koning der Nijmeegse 4Daagse. Ik dank u veur de prachtige jaren. Met groot respect." Ook plaatsen mensen foto's waarop ze samen met Bert staan.

Plekje op de eretribune

Dat Bert van der Lans zelf aanwezig zal zijn tijdens de Vierdaagse-week, ligt wel voor de hand. Marsleider Sackers: "Ik heb hem gezegd om eerst even tot rust te komen, want het is een emotioneel besluit. Dan bellen we over een paar weken om te zien wat hij zelf wil. Een plek op de eretribune, aanwezig zijn bij bijvoorbeeld de openingsvergadering. We laten dit natuurlijk niet zomaar voorbijgaan."

Deel dit artikel