Covid-19 vaccin. Foto: John Beckmann / RN7

Covid-19 vaccin. Foto: John Beckmann / RN7

REGIO - De gemeenten in de regio staan paraat om een eventuele nieuwe coronagolf goed te kunnen bestrijden. De afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis hadden de gemeenten een "kernteam corona". Mocht er een zomerse coronagolf ontstaan, dan worden deze teams in korte tijd weer operationeel, zo zeggen de gemeenten in antwoord op vragen van RN7.

Minister Kuipers van volksgezondheid verklaarde onlangs dat er in het najaar of in de winter opnieuw een serieuze coronagolf kan uitbreken. Gemeenten, branches en organisaties (GGD, Veiligheidsregio) moeten volgens hem nu al nadenken over mogelijke maatregelen, die moeten worden genomen. De kritiek is dat Kuipers "het probleem bij de gemeenten over de schutting heeft gegooid".

De gemeenten Druten en Wijchen hebben bij de vorige coronacrisis nauw opgetrokken met de andere gemeenten en de Veiligheidsregio. "Gezamenlijk hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. Bij een nieuwe pandemie zullen we daar zeker gebruik van maken," aldus Druten en Wijchen.

Veiligheidsregio heeft altijd plannen klaarliggen

De gemeenten hebben zelf ook een duidelijke rol in de bestrijding van de pandemie. De gemeente Beuningen wijst er op dat de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waar Beuningen onderdeel van is, altijd plannen heeft klaarliggen voor een crisis zoals een pandemie. Beuningen: "Op dit moment is er nog geen directe aanleiding om die plannen in werking te stellen."

Beuningen benadrukt dat het kabinet een nieuwe organisatie opricht voor de bestrijding van toekomstige pandemieën. Met deze nieuwe organisatie wordt de landelijke regie op de infectieziektebestrijding ten tijde van een pandemie versterkt, zo stelt een woordvoerder van de gemeente Beuningen.

Toekomstige crisis slagvaardiger bestrijden

De woordvoerder: "De opzet van een duidelijke, landelijke aansturing zorgt ervoor dat een toekomstige crisis slagvaardiger kan worden bestreden."

Ook in de gemeente Overbetuwe is van maart 2020 tot begin dit jaar gewerkt met een corona-crisisteam. "Dat team kunnen we binnen zeer korte tijd weer operationeel hebben en zo de corona-gerelateerde vraagstukken weer oppakken. Daarbij maken we gebruik van de ervaringen die we tijdens de vorige corona-periode hebben opgedaan," zo meent de woordvoerder van Overbetuwe.

Ontwikkelingen op de voet gevolgd

De woordvoerder: "Als er meer duidelijk is over een mogelijk naderende coronagolf, gaan we ons daarop voorbereiden binnen de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). We volgen de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet, net zoals de VGGM dat doet."

De gemeente Nijmegen heeft op dit moment geen actuele informatie te melden over coronamaatregelen, aldus een gemeentelijke woordvoerder. Nijmegen zegt wel, zoals altijd, contact te hebben met alle betrokken partijen en het Veiligheidsberaad.

Deel dit artikel