Dr. Lammerts van Buerenschool in Zetten waar 15 leerlingen uit Oekraïne les krijgen. Foto: GoogleMaps

Dr. Lammerts van Buerenschool in Zetten waar 15 leerlingen uit Oekraïne les krijgen. Foto: GoogleMaps

ZETTEN - Sinds kort krijgt een groep van vijftien leerlingen les op basisschool Dr. Lammerts van Buerenschool in Zetten. Deze tijdelijke onderwijsvoorziening is tot aan de zomervakantie. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. "Ze doen heel goed mee en zijn ontzettend dankbaar", legt Jos Schoenmakers, directeur van de school uit. "We zien de Oekraïense leerlingen tot rust komen."

Er zijn aparte lokalen waar de kinderen uit Oekraïne les krijgen, maar "we mixen de leerlingen ook met onze eigen kinderen", vertelt Schoenmakers. "Zo sporten de kinderen bijvoorbeeld gezamenlijk. Daarnaast starten de Oekraïense kleuters zoveel mogelijk bij de Nederlandse kleuters in de groep."

'Ook de juf die les geeft, is gevlucht'

De school hoefde de lokalen voor deze leerlingen gelukkig niet vrij te maken, ze waren tot nu niet in gebruik. De kinderen krijgen voornamelijk les in het Oekraïens van een juf uit Oekraïne. "Zij is ook uit Oekraïne gevlucht", legt Schoenmakers uit. De leerlingen volgen ook creatieve vakken, sport en NT2: lessen in de Nederlandse taal.

Over het niveau van de kinderen wil Schoenmakers geen uitspraken doen: "Dat is moeilijk in te schatten en daar kan onze school geen uitspraak over doen. Het is vooral belangrijk om de Oekraïense leerlingen een veilige plek, structuur en rust in hun leven te bieden." Hij hoop dan ook echt dat ze na de zomervakantie door kunnen gaan met het aanbieden van onderwijs aan die leerlingen.

'Onze leerlingen zijn enorm betrokken'

"We zijn ontzettend trots en vinden het mooi dat we hieraan een bijdrage kunnen leveren. Het is voor onze medewerkers en vrijwilligers ontzettend dankbaar werk! Dit hadden we niet kunnen realiseren zonder de hulp van alle vrijwilligers die hierbij betrokken zijn. Ook de leerlingen van onze school zijn enorm betrokken", vertelt Schoenmakers verder. "Ze willen echt helpen en ondersteunen de Oekraïense kinderen om hen vooruit te helpen. Na de zomervakantie willen we ons nog meer focussen op de integratie op basisschool Dr. Lammerts van Buerenschool."

Deel dit artikel