Een nieuwe grasmat voor het Goffertstadion. Foto: RN7

Een nieuwe grasmat voor het Goffertstadion. Foto: RN7

NIJMEGEN - Zodra het seizoen voor NEC voorbij was, begonnen juist de werkzaamheden voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor het gras in het stadion. Er komt een nieuwe grasmat, en dat is geen gewone. Net als veel Europese voetbalgrootmachten krijgt NEC een hybride veld.

Ongeveer vijf procent van de nieuwe mat bestaat uit kunstgras. Erop spelen voelt hetzelfde als op natuurgras, maar er is een groot voordeel. Stadionmanager Theo van Benthum legt uit: “Een hybride veld is gewoon sterker. Bij normaal gras kun je speelschade krijgen.” De mat is sterker doordat er kunststof vezels in zitten.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder:

Een grote machine met rupsbanden rijdt langzaam door het stadion. “We steken elke twee centimeter een kunstgrassprietje in de grond. Die gaat 18 centimeter diep. De wortels van het natuurgras worden zo sterker en langer. Daardoor komt er een steviger, stabielere mat,” vertelt Vincent van Driel van het bedrijf GrassMaster Solutions, dat de mat aanlegt.

Ook in veel grotere stadions

Zo’n hybride veld ligt in Nederland onder andere ook bij AZ en ADO Den Haag, maar in het buitenland heeft dit bedrijf ook bij grote clubs zo’n veld aangelegd, zoals bij Juventus, Barcelona, en alle Engelse topclubs. Ook in het Wembley stadion ligt een grasmat van GrassSolutions.

Voordat dit kon gebeuren, moest natuurlijk eerst de oude mat worden weggehaald. Daarna wachtte tegenslag. Van Benthum: “We dachten dat de toplaag geschikt was voor het injecteren, maar dat viel tegen. Er zaten teveel stenen in. Die moest dus gezeefd worden.”

Middenmoot Eredivisie

Ondanks die vertraging zal het nieuwe veld voor het begin van de competitie klaar zijn. Volgende week begint het inzaaien van het natuurgras. En zelfs als dat nog niet helemaal ingegroeid, kan er toch al op gespeeld worden, omdat deze grasmat dus veel beter tegen een stootje kan dan een 100% natuurgrasveld.

In het verleden won het Goffertstadion een aantal keer de titel ‘beste gras van de Keuken Kampioen Divisie.’ Stadionmanager Van Benthem was er maar wat trots op. Die eretitel ook in de Eredivisie winnen zal lastig worden: “de kwaliteit in de Eredivisie is nog veel hoger. Dat heeft gewoon met budget te maken. We hebben een goed veld voor de eredivisie. Maar wij hebben bijvoorbeeld geen lampen, dus in de winter groeit het gras niet.” De nieuwe mat van de Goffert zal daarom – net als het eerste team – meedoen in de middenmoot.

Deel dit artikel