. Foto: Omroep Gelderland

. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Met nog zo'n twee maanden te gaan tot de start van de Nijmeegse Vierdaagse begint de Vierdaagsekoorts al flink te stijgen. In heel het land zijn deelnemers volop bezig met trainen voor het wandelevenement. Zo ook in Apeldoorn, waar wandelaars staan te popelen om van start te gaan.

"Ik kijk enorm uit naar de Vierdaagse", zegt wandelaar René Nederhof enthousiast. "De Vierdaagse is heilig voor mij. Ik krijg kippenvel wanneer ik eraan denk. Alles aan de Vierdaagse is mooi: Nijmegen, publiek, studenten, feest, plezier, blaren, pijn, biertjes en saamhorigheid."

Vriendengroep

Al ruim twintig jaar loopt René met zijn Apeldoornse wandelgroep ikwilopvallen.nl in wisselende samenstelling de Vierdaagse. Dit jaar bestaat de groep uit 23 wandelaars, verdeeld over de afstanden van 30, 40 en 50 kilometer. Het team is te herkennen aan knalroze shirtjes. "We zijn inmiddels een hartstikke leuke vriendengroep die, als het nodig is, een stapje extra doet voor elkaar. Soms komen er ook nieuwe mensen bij en die zijn binnen 10 seconden een onderdeel van de groep", aldus René.

Eindelijk weer een Vierdaagse

Dat de Vierdaagse de afgelopen twee jaar door corona werd afgelast, maakt dat de vriendengroep nu extra veel zin heeft in het wandelevenement. "We hebben natuurlijk wel een alternatieve Vierdaagse gelopen, maar er gaat niks boven de Nijmeegse Vierdaagse. Doordat we twee jaar niet hebben kunnen lopen, verwacht ik nóg meer beleving en plezier dan voorgaande jaren. Mensen zijn extra uitgelaten en kunnen niet wachten om te starten en plezier te maken met elkaar", zegt René.

Ook groepslid en fanatiek wandelaar Mieke Rutten is dolblij dat ze dit jaar eindelijk weer de Vierdaagse kan lopen. "Ik vond het vreselijk dat het niet doorging. Ik heb het enorm gemist. Deze groep voelt als familie, dus het is een lichtpunt en het raakt me dat we dit jaar weer kunnen gaan lopen."

Voorpret

De wandelvrienden zijn inmiddels vol enthousiasme aan het trainen. "We kunnen nooit met de hele groep bij elkaar zijn, maar met een groot deel samen trainen is al zó fijn. Wanneer we samen wandelen is het altijd goed, praten we bij en daarna sluiten we af met een borrel", aldus Rene.

Deze voorpret is volgens Mieke een belangrijk onderdeel van de Vierdaagse. "Het Vierdaagseplezier begint al bij de aanloop naar de inschrijving en de trainingen zijn voor mij een feestje. De Vierdaagse voelt als een schoolreisje, waar je met zenuwen en plezier naar uitkijkt."

Zie ook:

Deel dit artikel