Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het Winterswijkse schilderij van Mondriaan. Foto: Sotheby's
Charlotte Rixten van Museum Villa Mondriaan. Foto: Museum Villa Mondriaan/Sotheby's

Charlotte Rixten van Museum Villa Mondriaan. Foto: Museum Villa Mondriaan/Sotheby's

WINTERSWIJK - Charlotte Rixten zit woensdag klokslag 16.00 uur klaar achter haar computer voor een veiling bij Sotheby’s. Slechts een paar keer per jaar komt werk van Mondriaan op de markt en nu is het wel een heel bijzonder schilderij. "Het wevershuis dat wordt afgebeeld stond tegenover ons museum. En helemaal van belang is hoe dit werk verbonden is met de textielgeschiedenis in Winterwijk", zegt de directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk.

Een wevershuis was de voorloper van een textielfabriek. “Toen Mondriaan in Winterswijk kwam wonen, waren deze in opkomst. De wevers bleven niet meer thuiswerken, maar deden dat in zo’n wevershuis”, vertelt Rixten.

Piet Mondriaan woonde schuin tegenover het wevershuis op het schilderij dat nu wordt geveild. “Ik denk dat het de voorloper is van Batavier handweverij, maar weet dat niet zeker.” Deze textielfabriek stond op de hoek van de Zonnebrink en Verlengde Ratumsestraat. Het werd in 1914 gesloopt.

Het Winterswijkse schilderij van Mondriaan. - Foto: Sotheby's

Het veilinghuis in New York verwacht een opbrengst voor het kunstwerk uit 1899 van tussen de circa 115.000 en 170.000 euro. De directeur zou het graag aan de wand van haar museum hebben hangen en heeft er zelfs al een plek voor in gedachten. “Maar na twee jaar corona hebben we dat geld niet zomaar even op de plank liggen.”

Aankopen

Rixten hoopt dat een ander museum in Nederland wel in staat is om het werk te bemachtigen. “We werken al veel samen met Kunstmuseum Den Haag en wellicht lukt het hen om een bod uit te brengen.” Als dit museum het werk kan aankopen, dan heeft het Winterswijkse museum kans dat zij het via bruikleen kan tentoonstellen.

Drie werken Mondriaan

Pas ongeveer een week geleden werd bekend dat ‘The Weavers House’ van Mondriaan onder de hamer zou gaan. Het is ingebracht door een particulier uit Boston. Op deze veiling wordt zelfs nog een ander schilderij van de Nederlandse kunstschilder geveild. “Toevallig is nu dat niet alleen deze twee werken van Mondriaan bij Sotheby’s worden geveild. Later deze maand gaat ook een Brabants werk van hem in Zweden onder de hamer.”

Lees ook:

Deel dit artikel