Saïd Achouitar heeft FC Social Work ruim 20 jaar geleden opgericht. Foto: SBB

Saïd Achouitar heeft FC Social Work ruim 20 jaar geleden opgericht. Foto: SBB

NIJMEGEN - Nederland telt in totaal zo’n 250.000 erkende leerbedrijven, waarvan er ruim 32.000 zijn gevestigd in Gelderland. Uit al deze leerbedrijven is de Nijmeegse welzijnsorganisatie FC Social Work verkozen tot de beste van 2022.

“Ik sta hier wel, maar uiteindelijk gaat het om de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Het zijn vaak jongens en meisjes die bij voorbaat al zijn afgeschreven. Er wordt gezegd ‘je bent kansloos, je gaat het toch niet redden’. En die jongens en meisjes hebben vandaag gewonnen en voelen zich hoop ik gehoord”, vertelde oprichter van FC Social Work Saïd Achouitar maandagavond tegen een volle zaal na het winnen van de titel beste leerbedrijf 2022.

Verantwoordelijkheden en vertrouwen

Saïd Achouitar heeft FC Social Work ruim 20 jaar geleden opgericht. Het bedrijf zet sport in als middel om kinderen en jongeren te coachen op leefgebieden zoals onderwijs en gezondheid. Ze kunnen er onder andere terecht voor bewegingsonderwijs, voetballessen en sportieve dagbesteding. Jaarlijks lopen er gemiddeld 15 mbo-studenten stage.

Voor de Nijmegenaar is het winnen van de titel een bevestiging dat zijn visie op hoe je stagiaires het beste kan begeleiden klopt. “Al op jonge leeftijd zag ik dat er een behoefte is bij jongeren dat je naast hen gaat staan. Dat je met hen samen kijkt naar wat ze nodig hebben, ze verantwoordelijkheden en vertrouwen geeft en hen de ruimte geeft om buiten de lijntjes te kleuren. Dat is ook hoe we stagiaires bij FC Social Work begeleiden en deze prijs is erkenning voor dat hoe wij het aanpakken werkt.”

Trots

De winnaar van de titel werd bekendgemaakt door Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het juryrapport wordt FC Social Work beschreven als een leerbedrijf ‘dat jongeren de kans biedt hun leven in eigen hand te nemen door een opleiding te volgen. Een grote betrokkenheid laat zien door een heldere opleidingsvisie met persoonlijke leerdoelen, vertrouwen en ruimte om er alles van te maken’.

Saïd is blij is met al deze positieve feedback, maar blijft er nuchter onder. “We zijn blij met deze waardering, maar we gaan gewoon door met hoe we het altijd hebben gedaan. Wel hopen we te kunnen laten zien dat je als relatief kleine organisatie met beperkte middelen veel kan bereiken. En dat het belangrijkste is dat je de juiste dingen inzet, creatief denkt en jongeren goed begeleidt. Ik ben er trots op dat ons dat lukt.”

De verkiezing voor beste leerbedrijf 2022 is een initiatief van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een organisatie die in opdracht van de overheid leerbedrijven erkent. Als winnaar wordt FC Social Work een jaar lang door SBB in de schijnwerpers gezet, uitgenodigd voor verschillende activiteiten en het leerbedrijf krijgt de kans om kennis en ervaring te delen.

Zie ook: FC Social Work is misschien wel de allerbeste stageplek: 'Studenten krijgen hier zelfvertrouwen'

Deel dit artikel