Pax Christi College havo/vwo. Foto: Google Maps

Pax Christi College havo/vwo. Foto: Google Maps

DRUTEN - De eerste lesdag van Oekraïense leerlingen op het Pax Christi College in Druten is goed verlopen, zo vertelt locatiedirecteur havo/vwo Ellen van der Zanden aan RN7. “Ik ben onder de indruk van de leergierigheid van deze leerlingen.”

Het onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen in Druten is in een rap tempo opgebouwd. "Vanuit Druten kwam er steeds meer vraag, waaronder van gastgezinnen", zegt Van der Zanden.

Maandag is de middelbare school begonnen met lesgeven aan Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment zijn er acht leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. De komende weken kan dit aantal nog groeien.

De leerlingen zitten steeds in hetzelfde lokaal en worden dus niet gemengd met andere groepen. Wel is het lesaanbod ongeveer hetzelfde. Er worden zo’n zeven vakken gegeven, waaronder Nederlands en Oekraïens. Alleen die laatste wordt aangeboden door twee mee gevluchte leraren, de andere lessen worden door docenten van het Pax gegeven.

Het onderwijs wordt aangeboden in het Engels; de meeste leerlingen spreken ook deze taal. Ook is er op de meeste dagen een tolk aanwezig.

Van der Zanden is onder de indruk: “De leerlingen zijn heel leergierig. Ze voelen zich al een beetje thuis."

Toekomst

Het is nog niet bekend hoe lang er les wordt gegeven. De meeste vluchtelingen hebben aangegeven weer terug te willen naar Oekraïne, zodra het veilig is. “Mochten ze echt nog een tijd blijven, dan worden de leerlingen misschien verdeeld over andere klassen, maar vooralsnog zijn daar geen plannen voor”, aldus de locatiemanager.

Deel dit artikel