Zanger Georges Wassouf. Foto: ANP

Zanger Georges Wassouf. Foto: ANP

DRUTEN - Een optreden van de Syrische zanger Georges Wassouf zaterdagavond in Druten heeft flink wat stof doen opwaaien. Tientallen mensen protesteerden tegen zijn aanwezigheid. Daarbij werd een man aangehouden die de openbare orde zou hebben verstoord, meldt de politie.

Georges Wassouf is een icoon in de Arabische muziekwereld. De 60-jarige zanger die miljoenen platen verkocht, is echter niet bij alle Syriërs populair omdat hij vriendschappelijk banden onderhoudt met de omstreden president Assad. Assad wordt door velen als dictator gezien en verantwoordelijk gehouden voor de burgeroorlog die al jaren in Syrië woedt.

'Besloten feest'

Wassouf leeft voornamelijk in Libanon. Hij trad vrijdagavond al op in Beverwijk. Zaterdag kwam hij voor een optreden naar Ala Royal Weddings, een evenement- en trouwlocatie in Druten.

"Wij hebben alleen onze locatie verhuurd", zegt manager Yuce Yilmaz. "De organisatie was in buitenlandse handen en het was een besloten feest. Ik wist in eerste instantie ook helemaal niet wie deze zanger was. Uiteindelijk werd duidelijk dat er een protest zou zijn. Maar dit was allemaal officieel en met vergunning. Het was prima geregeld met de gemeente, boa's en de politie."

Steentjes gegooid

Uiteindelijk stonden er enkele tientallen demonstranten uit de Syrische gemeenschap in Nederland die bezwaar maakten tegen de aanwezigheid van de zanger. Ze stonden buiten het terrein van de evenementenlocatie op een daarvoor speciaal ingerichte plek. Wassouf kwam via een achteringang en de demonstranten en de zanger troffen elkaar volgens Yilmaz op geen enkele manier.

De protestant die werd opgepakt was een 26-jarige man uit Utrecht. Hij zou onder andere wat kleine steentjes hebben gegooid, naar wie of wat is niet duidelijk. Hij is 's avonds vrijgelaten.

De gemeente was niet voor commentaar bereikbaar.

Deel dit artikel