Vincent Cantrijn. Foto: RN7

Vincent Cantrijn. Foto: RN7

REGIO - Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

‘Nijmeegse raad hoogopgeleid en jeugdig; wat drijft de jongste raadsleden?’ Aldus de kop boven een artikel in de Gelderlander. Mijn antwoord op deze vraag is even simpel als hoopvol. Ze zijn oprecht betrokken met de stad en gaan proberen er als raadslid het beste van te maken. Zo’n betrokkenheid verdient alleen maar lof, ook al overschatten ze aan de voorkant wellicht hun eigen invloed. Maar zet zo’n kop boven een artikel in de krant dan kun je er donder op zeggen dat die betrokkenheid zwaar in twijfel wordt getrokken. Want jawel hoor. Daar gingen we weer. Ze weten niks van de stad; het zijn aangewaaide linkse drammers; zo gaat Nijmegen linea recta hartstikke failliet de afgrond in. Al jarenlang zijn zulke uitspraken vast pandoer na de verkiezingen. Voor deze internetnuilers moeten de komende stadsgesprekken onder leiding van Ronald Migo dan ook kaasje zijn. Hij gaat op verzoek van de fracties van GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66 in gesprek met Nijmegenaren over hun kijk op de stad. Ik beledig Ronald voor geen meter door op te merken dat hij verre van jeugdig is. En hij is zeker niet komen aanwaaien. Hij draait voor een beetje meer of minder Nimweegs zijn hand niet om. Wat wil je nog meer? Pak die kans zou ik zeggen. Maar ja; voor hetzelfde geld komt er straks kritiek dat juist een man uit het vertrouwde oude witte bolwerk voor deze klus gevraagd is. Langs de zijlijn is het nooit stil. Desondanks moet er ergens in juni een coalitieprogramma verschijnen waarmee Nijmegen het weer vier jaar zal moeten doen.

In Wijchen is het nieuwe coalitieprogramma al lang en breed bekend. Inmiddels ook bij mij. Vanwege de meivakantie moest ik een tweede verzoek per mail versturen, maar toen kreeg ik het coalitieprogramma binnen een minuut toegestuurd. Eerlijk waar. Driewerf hulde. Voor ik me ging verdiepen in de tekst keek ik nog eens goed wie de nieuwe raadsleden zijn. Tot mijn verrassing zag ik dat Pepijn Oomen namens GroenLinks in de raad zit. Hij was toch ooit GroenLinks raadslid in Nijmegen? Alsof het zo had moeten zijn trof ik Pepijn daags erna op een zonnig terras in Wijchen. Hij vertelde mij dat hij vanuit Nijmegen naar Wijchen was verhuisd; er met veel plezier woont en zich nog steeds betrokken voelt bij het politieke wel en wee. Hij had zich daarom aangemeld als kandidaat raadslid en ziedaar. GroenLinks kreeg twee zetels; waarvan een voor Pepijn.

Pepijn Oomen heeft nog nooit op maandag kermis gevierd in de tent van het Witte Paard. Dus zal hij door zelfbenoemde echte Wijchenaren als vreemdeling betiteld worden. Het zij zo. Maar wat geldt voor Pepijn Oomen geldt voor iedere nieuwkomer in de raad die niet in Wijchen is geboren en getogen. Ze voelen zich oprecht betrokken bij de plaats waar ze bewust zijn gaan wonen. Daarom steken ze, net als de nieuwkomers in de Nijmeegse raad, hun energie in het raadslidmaatschap. Ze zijn zeker niet zo maar komen aanwaaien.

Vincent Cantrijn

Deel dit artikel