Jaleesa Freelance Fotografe. Foto: De top 10 van het campagneteam van de VVD Overbetuwe voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022

Jaleesa Freelance Fotografe. Foto: De top 10 van het campagneteam van de VVD Overbetuwe voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022

ELST - “We weten nog steeds niet waarom GBO voor GroenLinks heeft gekozen en niet voor ons,” vertelt Peter de Waard, fractievoorzitter van VVD Overbetuwe. Het nieuwe college van de gemeente Overbetuwe wordt woensdag geïnstalleerd maar ditmaal zonder de VVD die de afgelopen vier jaar wél in het college zat.

Gemeentebelangen Overbetuwe behaalde afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een monsterzege: ze gingen van vier naar acht zetels. Samen met het CDA en GroenLinks vormen zijn de komende vier jaar het college van de gemeente. De Waard vindt dit bijzonder, want “bijna alle landelijke partijen hebben bij de verkiezingen zetels verloren, behalve wij. GBO vormt nu een coalitie met twee partijen die bij de verkiezingen hebben verloren."

Ook was hij behoorlijk boos toen GBO openbaar bekend maakte dat ze zonder de VVD een nieuw college zouden vormen. “We hadden een prima samenwerking en ik had het niet meer dan fatsoenlijk gevonden als ze ons hierover van tevoren hadden ingelicht. Maar nee, we weten tot de dag van vandaag niet waarom ze niet vóór ons hebben gekozen.”

‘Helemaal geen slagvaardigheid’

De Waard legt uit dat ‘de wereld niet vergaat als er nu met GroenLinks wordt geregeerd’. Maar hij is wel kritisch, erg kritisch: “Ik had niet mijn handtekening onder dit programma gezet”, legt hij uit. “Het heeft geen kleur, mist ambitie en doelen én laat helemaal geen slagvaardigheid zien”, vertelt hij. “Het is net alsof ze bang zijn om fouten te maken.”

Wie het programma leest, ziet dat ‘participatie’ zeer hoog in het vaandel staat bij het nieuwe college. “Participatie is erg belangrijk, maar ik zit ook in de politiek met een eigen overtuiging”, vertelt De Waard. “Nu is het net alsof het college een spreekbuis is van ambtenaren in plaats van richting geven aan beleid. Je bent toch geen procesbegeleider?” De Waard is bang dat door het vele praten er niet doorgepakt gaat worden. “Dat is iets wat er langer in de gemeente gebeurt: kijk maar naar het Land van Tap bijvoorbeeld, daar praten we toch ook al veel te lang over?”

‘Bij de eerste de beste raadsvergadering ging het al mis’

Het coalitieprogramma heet ‘Samen aan zet’ en de raad krijgt hierin meer zeggenschap. “Bij de eerste beste raadsvergadering, gebeurde er wel meteen iets geks”, legt De Waard uit. Tijdens die raadsvergadering (19 april jl.) stelden wij als raad - naar aanleiding van een motie van BOB - vragen waarom er nu gekozen wordt voor vijf wethouders in plaats van vier. Maar hier kregen we helemaal geen antwoord op. Er werd gewoon gezegd ‘hier reageren wij nu niet op’. Zo’n extra wethouder kost wel extra geld. In een tijd waarin veel burgers het financieel krap hebben door de stijgende prijzen, zet ik hier vraagtekens bij.”

De VVD heeft duidelijk wat ze wel willen én ook hoe ze oppositie gaan voeren. “We willen constructief zijn, dat zijn we ook verplicht naar onze achterban. Wij willen ambitie en meer helderheid brengen. Bijvoorbeeld in de bedrijvigheid in onze gemeente. We moeten - naast wonen en welzijn - echt nadenken over wat voor type bedrijven we over vijf of tien jaar in onze gemeente willen: hierbij moet je echt vooruitkijken. Dat missen we nu in het programma van het nieuwe college.”

Deel dit artikel