Vrijpop Beuningen. Foto: Rob Koppers/RN7

Vrijpop Beuningen. Foto: Rob Koppers/RN7

BEUNINGEN - Na twee jaar zonder bevrijdingsfeesten stond het Van Asdonckterrein in Beuningen donderdag weer in het teken van Vrijpop. Bezoekers genoten van live muziek, bier en snacks, maar vertelden allemaal ook erg bezig te zijn met de oorlog in Oekraïne.

Het bevrijdingsfestival in Beuningen, Vrijpop, is toe aan de zesde editie. Het organiseren ervan was eigenlijk niet heel lastig, vertelt organisator Hans Stokkermans: “Voor ons was het programma dat we klaar hadden liggen in 2020 weer oppakken, waardoor er niet veel aan veranderd hoefde te worden.” Wel hebben ze last gehad van het tekort aan bier. “Je merkt dat festivals overal in het land als paddenstoelen uit de grond schieten, want aan bier komen was erg lastig.”

Tekst gaat verder onder de video:

Er is vandaag veel vreugde, want we vieren natuurlijk dat we in vrijheid leven, maar dat kan niet overal en ook dat beseffen de bezoekers van Vrijpop zich maar al te goed. “Je beseft je op dagen zoals gister en vandaag, hoe belangrijk vrijheid wel niet is”. Het festival zelf heeft er volgens Stokkermans ook over nagedacht om iets te doen met Oekraïne, maar elk mogelijk scenario viel moeilijk te rijmen met het feestgevoel. “Wij vieren alsnog de vrijheid en dat merk je ook aan het publiek en dat is prima zo.”

Vrijheidsvuur

Zoals bij elk bevrijdingsfestival werd er in de ochtend ook een vrijheidsvuur aangestoken in Beuningen. Deze werd vannacht door een groep hardlopers van twintig man vanuit Wageningen meegenomen. Hier deden ze zo’n vijf uur over. Naast Beuningen ontvlamde het vrijheidsvuur ook in Ewijk, Weurt en Winssen.

Ook in Nijmegen was het feest, bij het bevrijdingsfestival in het Hunnerpark:

Deel dit artikel