Zullen er straks wel of niet windmolens komen in het gebied Andelst - Dodewaard?. Foto: RN7

Zullen er straks wel of niet windmolens komen in het gebied Andelst - Dodewaard?. Foto: RN7

DRUTEN - De problemen in de gemeente Druten met de overbelasting van het stroomnetwerk, worden mede veroorzaakt doordat de gemeenteraad alleen kiest voor zonne-energie. Dat zegt fractievoorzitter Dini Uitdehaag van de partij Sociaal Maas en Waal.

Bij een combinatie van zonne-energie én windmolens, krijgt het stroomnetwerk veel gelijkmatiger verdeeld duurzame energie. Dan zijn er ook veel minder piekmomenten. Windmolens leveren vaak energie als het bewolkt weer is en werken ook in de nacht. Dan kun je toe met minder zonneparken. Juist de combinatie van wind- en zonne-energie werkt goed.

Combinatie zon en wind de beste manier

Dini Uitdehaag wijst er op dat wanneer er geen zon is, het netwerk in Druten niet wordt gevoed met duurzame energie. In de Regionale EnergieStrategie (RES) is opgenomen dat een combinatie van zon en wind in een verhouding van 50/50 de beste manier is om de zekerheid van stroomvoorziening te bieden.

Landelijk probleem

De fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal hoopt dan ook dat de provincie de gemeente Druten zal overrulen en er windmolens komen in Druten. "Wij vragen al sinds 2015 aandacht voor deze problematiek. Toen hebben wij ons initiatiefvoorstel ingediend," zegt Uitdehaag.

De situatie rondom het stroomnetwerk is een landelijk probleem voor netbeheerder Liander en ook Tennet (hoogspanningskabels). De ontwikkelaars van zonneparken dienen volgens Uitdehaag het netwerkprobleem mee te nemen in hun plannen.

Alleen Sociaal Maas en Waal wil windmolens

Sociaal Maas en Waal heeft als enige partij in Druten de noodzaak van windenergie in het verkiezingsprogramma opgenomen en behaalde bij de verkiezingen onlangs twee zetels. Kernachtig Druten is tégen windmolens en kreeg zes zetels. De dorpslijsten zijn ook tegen windenergie, maar volgens Uitdehaag zijn ze langzaam een beetje aan het draaien qua standpunt.

Uitdehaag: "Sociaal Maas en Waal heeft de afgelopen jaren voortdurend de energietransitie met de bijbehorende problemen aan de orde gesteld. We hebben ook al vaker gewezen op de situatie rondom het stroomnetwerk."

Wethouder inventariseert problemen

Bijna drie maanden geleden werd bekend dat het elektriciteits-verdeelstation Druten aan het plafond zit van zijn capaciteit. Er is onvoldoende capaciteit beschikbaar om alle klantaanvragen te kunnen aansluiten.

De problemen worden erkend door de verantwoordelijke wethouder André Springveld. Hij zegt snel naar de gemeenteraad te zullen komen met een informatienota, met daarin een inventarisatie van de problemen.

Deel dit artikel