De crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in sporthal De Tinnegieter te Beuningen. Foto: RN7

De crisisnoodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in sporthal De Tinnegieter te Beuningen. Foto: RN7

BEUNINGEN/DRUTEN - Zowel in Druten als Beuningen komen nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. In Druten meert een cruiseschip aan voor 125 tot 150 vluchtelingen, aan de Veerdam. In Beuningen gaat het om 41 chalets die op het Asdonck-terrein worden geplaatst en waarin plaats is voor 220 tot 240 personen.

Beide gemeenten laten weten dat de opvang meer biedt dan een slaapplaats alleen. "Niet alleen de huisvesting, ook andere zaken moeten goed geregeld zijn", legt burgemeester Burgemeester van Druten Corry van Rhee-Oud Ammerveld uit. "Zoals de inschrijving in de gemeente, waarmee mensen een Burgerservicenummer krijgen, die hen weer toegang geeft tot leefgeld en voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, dagbesteding of werk."

De opvang in Druten start in week van 16 mei en is voor minimaal zes maanden. Ook in de gemeente Beuningen gaat het om lange termijn-opvang voor maximaal vijf jaar. Nu worden mensen uit Oekraïne opgevangen in de sporthal De Tinnegieter, maar dit is voor slechts zeven dagen. Zodra de nieuwe noodopvang in gebruik wordt genomen, stopt overigens de crisisopvang van vluchtelingen in de sporthal. Deze ontwikkeling zagen we overigens al vaker: ook in bijvoorbeeld Nijmegen wordt de crisisopvang gestopt, en richt men zich op opvang voor de langere termijn.

Na de vluchtelingen, mogelijk ook andere woningzoekers in opvang

Beuningen laat ook weten dat als de noodopvang voor Oekraïners binnen de periode van maximaal vijf jaar niet meer nodig is, ook andere doelgroepen (vluchtelingen uit andere landen, mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning of reguliere woningzoekers) gebruik kunnen maken van deze opvanglocatie. "Wij nemen hier onze verantwoordelijkheid in", laat de gemeente weten.

Op het schip in Druten zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Bovendien ligt de boot dicht bij het centrum. Deze week nog wordt gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitdiepen van de haven en technische voorzieningen. De verwachting is dat het cruiseschip binnen nu en twee weken aanmeert bij de Veerdam.

Deel dit artikel