Büttner speelde korte tijd Jong Vitesse om fysiek sterker te worden voor de selectie. Foto: Orange Pictures

Büttner speelde korte tijd Jong Vitesse om fysiek sterker te worden voor de selectie. Foto: Orange Pictures

DOETINCHEM - Alexander Büttner gaat voor drie jaar naar De Graafschap. Dat bevestigt zijn management. Het is een bijzondere stap voor de linksback, die geboren is in Doetinchem, maar nooit voor de Superboeren speelde.

Büttner groeide op in de volkswijk Kleintjeskamp in Doetinchem en woont er nog steeds. Hij begon op jonge leeftijd bij vv Doetinchem, waarna hij als 11-jarige vertrok naar de jeugdopleiding van Ajax. Enkele jaren later ging hij naar Vitesse, waar hij in 2008 zijn profdebuut maakte.

Droomtransfer naar Manchester United

Bij Vitesse groeide hij uit tot een belangrijke kracht op de linkervleugel. In 2012 meldde Manchester United zich voor de Doetinchemse back. Hij tekende een vijfjarig contract bij de Engelse grootmacht. In zijn debuutwedstrijd tegen Wigan Athletic gaf hij de assist voor de 2-0 en scoorde hij zelf de 3-0. Zijn vader, Christiaan Büttner, was erg trots op zijn zoon. "Maar had-ie in het eerste van De Graafschap gespeeld, dan was ik ook trots geweest."

Zie ook: Alexander Büttner: Manchester United leek wel een film

Nog geen twee jaar later tekende hij een nieuw contract bij Dinamo Moskou. De Russische club betaalde naar verluidt 5,5 miljoen euro voor de Doetinchemmer, maar een groot succes werd zijn verblijf niet. Na een huurperiode bij RSC Anderlecht werd zijn contract in Rusland ontbonden.

Terugkeer in Arnhem

Het stelde Büttner in staat om in 2017 opnieuw een contract te tekenen bij Vitesse. Na een periode bij Jong Vitesse - om fysiek op sterkte te komen - maakt hij zijn rentree in het eerste elftal tijdens een thuiswedstrijd tegen Ajax.

Zie ook: Büttner speelt voor het eerst tegen Vitesse: 'Natuurlijk mis ik Arnhem'

Begin 2020 vertrok Büttner voor een kort avontuur naar New England Revolution, dat uitkomt in de Amerikaanse Major League Soccer. Na een jaar werd echter zijn contract al ontbonden. Zijn pijlen waren daarna gericht op Apollon Limassol op Cyprus, maar vanwege financiële geschillen ging dat uiteindelijk niet door. Dat betekende opnieuw een terugkeer naar Nederland. De verdediger tekende in de zomer van 2021 voor een seizoen bij RKC Waalwijk.

'Het is een mooie club'

Nu - exact tien jaar nadat hij bij Manchester United zijn opwachting maakte - kiest Alexander Büttner voor De Graafschap. Een transfer die op z'n minst opvallend te noemen is. Eind 2018 zei de Doetinchemmer dat hij zijn carrière zeker niet zou gaan afsluiten bij de Superboeren. "Dat gaat niet gebeuren. Vitesse is mijn club", stelde hij toen.

"Ik vind het echt een mooie club. Ze hebben altijd prachtige sfeeracties daar en het stadion zit altijd vol. Veel vrienden en familie van mij zijn voor De Graafschap", zei Büttner. "Maar Vitesse is mijn club. En niet De Graafschap."

Zie ook: Büttner: 'Afsluiten doe ik bij Vitesse of in het buitenland'

In december 2018 speelde Büttner met Vitesse tegen De Graafschap. Rond die wedstrijd sprak hij met onze verslaggever over de Doetinchemse club:

Deel dit artikel