Vincent Cantrijn. Foto: RN7

Vincent Cantrijn. Foto: RN7

REGIO - Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Met deze week: het is alsof het weer 'gewoon' 2019 is.

Duurzaamheidstoeslag

Hoera! Het oude normaal is helemaal terug. Het is half april en het genuil over de Vierdaagsefeesten is in alle hevigheid los gebarsten. Niks geen blijdschap dat er na twee Vierdaagsefeestenloze jaren weer volop gefeest kan worden. Nee hoor. Lekker ouderwets tekeer gaan op het net. Want man, man. Wat er nu toch weer bedacht is door de organisatie. Het bier wordt geschonken in circulaire soft-cup bekers. Die kunnen gerecycled worden. Recyclen kost geld. Daarom is het eerste biertje 50 eurocent duurder. Als je daarna iedere keer je beker netjes bij de bar inlevert betaal je voor het volgende biertje de normale prijs. Simpel zat. Het is een eenmalige duurzaamheidstoeslag. De organisatie van de Vierdaagsefeesten hoopt op deze manier de enorme puinhoop aan plastic bekers op straat te verminderen. A raison van eenmalig 50 cent op een verder gratis feest.

Horecaondernemers zijn onder protest akkoord gegaan. Ze hebben vanwege corona een zware tijd gehad. Het is een zonnig en druk Paasweekend geweest. Vanaf nu is het alle hens aan dek, want Koningsnacht, Koningsdag, de Meivakantie en het Bevrijdingsfestival komen er ook nog aan. Dan kunnen ze die duurzaamheidszaken even niet aan hun hoofd hebben. Dat kan best wel een jaartje wachten. Op internet is iedereen ineens duurzaamheidsdeskundige. “Ze” moeten dit doen; “ze” hadden beter dat kunnen kiezen; “ze” weten er weer niks van. Niemand hoor ik zeggen dat “we” inderdaad al die plastic bekers zo maar weg flikkeren en dat het goed is dat “we” dit niet langer moeten willen. Ik heb smakelijk gelachen om de reactie van Wendy Grutters. Zij ziet zichzelf niet zomaar met een lege beker en een handtasje van podium naar podium lopen. Als dat al een lastige opgave is dan hou ik mijn hart vast als ze binnenkort toch nog door GroenLinks gedoogd wordt als nieuwe wethouder.

Over GroenLinks gesproken. Zou het Valkhof Festival ook meedoen met deze duurzaamheidstoeslag? Want dit festival valt niet onder de verantwoordelijkheid van de Vierdaagsefeesten. Links – geëngageerd Nijmegen vond in de zeventiger en tachtiger jaren de toenmalige Zomerfeesten te ordinair volksvermaak. Politiek–cultureel centrum O42 organiseerde daarom in 1985 in het Valkhofpark een eigen feestje: Boulevard of Broken Dreams. Drie jaar later veranderde de naam in Valkhof Affaire; in 2013 Valkhof Festival. Het festival viel onder de paraplu van de Zomerfeesten. GroenLinks vond de Valkhofaffaire echter een cultureel evenement en vooral geen vermaakcentrum. Daarom diende toenmalig GroenLinksraadslid Jan van der Meer een motie in om de Valkhofaffaire los te koppelen van de Zomerfeesten. De motie werd aangenomen. Exit paraplu Zomerfeesten.

Het Valkhofpark is een Rijksmonument. Al sinds 1999 onderneemt de gemeente noeste pogingen om het Park in oude luister te herstellen. Zonder resultaat. De geraamde herstelkosten zijn sindsdien met miljoenen gestegen, terwijl de kwaliteit van het Park danig achteruit is gekacheld. Ieder jaar een grootschalig Valkhof Festival met vrachtwagens voor aan- en afvoer van grote podia en voorzieningen voor tienduizenden bezoekers is niet echt bevorderlijk voor de Rijksmonumentale kwaliteit. Verplaatsen naar Veur-Lent lijkt me voor het Valkhofpark dan ook duurzamer dan 50 cent duurzaamheidstoeslag.

Vincent Cantrijn

Deel dit artikel