Nog niet duidelijk waar Javier Vet komend seizoen speelt. Foto: Rob Koppers

Nog niet duidelijk waar Javier Vet komend seizoen speelt. Foto: Rob Koppers

NIJMEGEN - De historie spreekt niet in Nijmeegs voordeel, maar als er ooit een goede kans is om van Ajax te winnen, is het wellicht nu. Er heerst namelijk onrust bij de Amsterdammers. Deze week werd officieel bekend dat Erik Ten Hag volgend seizoen manager is bij Manchester United, er is de soap rond keeper André Onana, en er dreigt een leegloop uit de Johan Cruijff Arena deze zomer.

In de eerste speelronde van dit seizoen verloor NEC in Amsterdam kansloos met 5-0 van Ajax, maar dat hoeft niet veel te zeggen over deze wedstrijd, vindt middenvelder Javier Vet: “Het was toen voor veel jongens natuurlijk de allereerste wedstrijd in de Eredivisie ooit. Trainer Rogier Meijer wijst ook op de veranderde omstandigheden: “Bij alle clubs gebeurt er nu van alles, en de kampioensstrijd is nu natuurlijk veel heter dan in de eerste speelronde.”

Tekst gaat verder onder de video:

Intussen heeft NEC zich ontwikkeld tot stabiele middenmoter, die zelfs nog kans maakt op play-off deelname, terwijl bij Ajax alles in beweging lijkt te zijn. “Het zal een wedstrijd zijn waar veel aandacht voor is,” aldus Meijer, doelend op de bekendmaking van het aanstaande vertrek uit Amsterdam van zijn collega Ten Hag.

En dan is er nog het mogelijke vertrek uit Amsterdam van veel belangrijke spelers, dat boven de ploeg hangt. Gravenberch en Mazraoui zouden op het punt staan naar Bayern München te gaan, en er is naar verluid serieuze interesse voor Haller, Álvarez, Antony, Martinez en Timber. Die transferperikelen zouden oorspronkelijk in handen zijn van technisch directeur Marc Overmars, maar de afloop daarvan is bekend.

Dan is het bij NEC een stuk rustiger, al is ook van een aantal NEC-spelers nog niet bekend waar ze volgend seizoen spelen. Duidelijk is in elk geval dat Rens van Eijden gaat stoppen. Het ziet er trouwens naar uit de verdediger tegen Ajax terugkeert in de basis, voor het eerst na bijna een jaar blessureleed. Wilfried Bony viel juist geblesseerd uit tijdens de laatste training. De spits zal de wedstrijd tegen Ajax moeten missen. Sinds zijn komst speelde de Ivoriaan twee keer een kwartier, en het zou goed kunnen dat het daar bij blijft.

"Eredivisie, en anders buitenland"

Voor Javier Vet is de toekomst wel onzeker: het contract van de 28-jarige middenvelder loopt af, en hij begint dit seizoen bijna altijd op de bank. Wel viel hij al een paar keer heel succesvol in, onder meer in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden, waar hij de schitterende 1-2 maakte. Sowieso gebeurt er altijd iets positiefs in de ploeg, als Vet invalt, zo vindt hij ook zelf: “Ik probeer als ik inval alles te geven, en daarmee de intensiteit van de ploeg een boost te geven. Ja, ik heb ook het gevoel dat dat goed werkt.” Over zijn toekomstwensen is Vet helder: “Als Eredivisie mogelijk is: graag. Als dat niet mogelijk is, zou ik het buitenland heel mooi vinden.”

Nog even terug naar die historie: de laatste keer dat NEC in de Goffert won van Ajax, was in 2005. Meijer hoeft niet lang na te denken over zijn reactie op die statistiek: “Dan kunnen we een mooi stukje geschiedenis gaan schrijven.”

De aftrap van NEC-Ajax is zaterdag om 16.30 uur. De wedstrijd is natuurlijk live te volgen bij RN7.

Deel dit artikel