Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Joost van Wijngaarden. Foto: Omroep Gelderland
De EuroGames zijn komende zomer in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

De EuroGames zijn komende zomer in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Over honderd dagen barsten de EuroGames los in Nijmegen. "Het is het grootste Europese sportfestival voor de LHTBIQ+-doelgroep", zegt projectleider Joost van Wijngaarden.

"Homo's, lesbiennes, transgenders, biseksuelen en interseksuelen uit heel Europa komen hier in Nijmegen sporten van 27 tot 30 juli. Het is niet exclusief voor die doelgroep. We vinden het juist ook leuk als de heteroseksuelen mee komen sporten. De nadruk ligt op de gezamenlijkheid en de inclusiviteit."

Zelfs in Nijmegen

De vraag is waarom het evenement nodig is. "In Nederland en zeker in Nijmegen zijn we gewend dat iedereen zijn ding kan doen en kan sporten bij reguliere sportverenigingen. Maar het is nog lang overal niet geaccepteerd. Nog steeds worden mannen die hand in hand lopen uitgescholden. Ook in Nederland en zelfs hier in Nijmegen, in ons progressieve bolwerkje."

Probleem in Polen, Roemenië en Hongarije

"Het is nodig om alles bespreekbaar te maken. Dat ook jonge voetballers erover durven te praten met hun kleedkamergenoten en met hun ouders. Voor de Europese doelgroep geldt dat zeker ook. Er doen ook sporters uit Polen, Roemenië en Hongarije mee. We krijgen mailtjes van sporters die graag meedoen, maar hun naam niet vermeld willen hebben in de uitslagen. Anders zijn ze bang om hun baan verliezen. Dat het probleem wel aan."

Joost van Wijngaarden - Foto: Omroep Gelderland

Er zijn negentien sporten tijdens de EuroGames. "Het wordt een sportfeest, van voetbal tot bridge en van volleybal tot ballroomdancing. De openings-en sluitingsceremonie zijn op de Waalkade. Het wordt een spektakel met artiesten, zeker ook voor inwoners van Nijmegen die het na de Vierdaagse nog niet zat zijn."

Veel deelnemers

Met de inschrijvingen loopt het steeds beter. "We kwamen natuurlijk uit de coronacrisis en dat zag je terug aan de inschrijvingen. Maar sinds de maatregelen zijn afgeschaft, loopt het steeds beter. We verwachten 2500 deelnemers."

Eindelijk een groot evenement in Nijmegen

Voor Nijmegenaar Van Wijngaarden is het prettig dat er eindelijk een groot evenement door kan gaan. Hij was eerder betrokken bij het EK en het WK wielrennen voor studenten in Nijmegen, maar die gingen beiden niet door vanwege corona. "Ja, ik heb bij veel evenementen een rol. Ook bij de Zevenheuvelenloop en onlangs eindelijk weer bij de Stevensloop. Daar kijken we enorm naar uit, al is het alleen al om de nare smaak van de afgelopen twee jaar weg te spoelen."

Omroep Gelderland zal komende zomer uitgebreid aandacht besteden aan de EuroGames met onder meer een speciale uitzending waarin wordt teruggeblikt op het sportfestival.

Deel dit artikel