Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Je kunt niet meer overal zomaar het water induiken. Foto: Omroep Gelderland
Fieke Terwisscha van het zwembad wijst de goot aan tot waar het water ooit stond. Foto: Omroep Gelderland

Fieke Terwisscha van het zwembad wijst de goot aan tot waar het water ooit stond. Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - De verwarming een graadje lager, iets minder lang douchen: we doen van alles om de hoge energieprijzen wat te drukken. Het gaat het zwembad in Westervoort echter nog niet ver genoeg. Daar heeft men het waterpeil bijna een halve meter laten zakken. En dat scheelt.

Door het peil te laten zakken, bespaart het zwembad maandelijks zo'n 2500 euro. Ook is het water een graadje kouder: 27,5 in plaats van 28,5 graden. Dat levert nog eens 500 euro op. In totaal betekent dat dus een kostenbesparing van 3000 euro per maand.

De gasprijzen gaan omhoog met de snelheid van de auto van Max Verstappen

Eigenaar Hans Frieling (57) zegt dat het zakken van het waterpeil niet noodzakelijk is voor het voortbestaan van het zwembad, maar vindt het onverantwoord om het níet te doen.

"Het zou stom zijn als ik nog twee jaar op gewone voet verder ga. De gasprijzen gaan omhoog met de snelheid van de auto van Max Verstappen. Ik ben dan een dief van mijn eigen portemonnee. Niet al het geld kan naar de gasprijzen gaan. Ik heb dertig man personeel en het hele bedrijf heeft onderhoud nodig."

Bekijk hier welke gevolgen de verlaging heeft voor de zwemmers:

Zwemleraren de dupe

Zwemleraren ondervinden het meeste nadeel van het dalen van het waterpeil, zegt Frieling. "Het water zakt veertig centimeter, waardoor kinderen dus veertig centimeter dieper in het zwembad zitten. Dit is lastig met bijvoorbeeld communiceren en spullen aangeven. Als oplossing moeten leraren ook het water in. Verder zijn er geen nadelen voor leraren en bezoekers."

Je kunt niet meer overal zomaar het water induiken. - Foto: Omroep Gelderland

Het zakken van het waterpeil duurde tweeënhalf tot drie uur en is afgelopen zaterdag gebeurd. Het water werd automatisch afgevoerd naar een buffer onder de grond. Het bad is inmiddels drie meter diep en dat blijft in ieder geval zo tot de zomer. Daarna volgt een nieuwe beslissing, afhankelijk van de gasprijzen.

Deel dit artikel