Eric Meijers overhandigt het boek aan de zonen van Danny van den Broek. Foto: RN7

Eric Meijers overhandigt het boek aan de zonen van Danny van den Broek. Foto: RN7

NIJMEGEN - Het boek gaat over voetbaltrainer Eric Meijers, maar het was nog meer de avond van Danny van den Broek. De journalist werkte tot zijn dood - een jaar geleden – aan ‘Van kroonprins tot kutkeeper’. Het eerste exemplaar overhandigde Meijers vrijdag aan de zonen van Van den Broek.

De locatie van die overhandiging was daarom logischerwijs de redactie van De Gelderlander, de krant van Van Den Broek. Alhoewel: in de documentaire Voetbal is oorlog, over Meijers’ tijd bij de Groesbeekse voetbalclub Achilles ’29, noemde hij het nog een ‘kutkrant’. Uit die film komt trouwens ook zijn bekende woord ‘kutkeeper’. Meijers zegt nu: “Klopt, daar kom ik niet meer vanaf. Maar door dit boek wil ik wel laten zien dat ik meer gedaan heb dan ‘kutkeeper’ roepen.”

Tekst gaat verder onder de video:

Schrijver en trainer gaan al lang terug: “Ik heb bij Danny’s vrouw Géke in de klas gezeten, en Danny kende ik al vanaf m’n tiende. Prachtig, dat ze vandaag aanwezig zijn, en dat ze het ontzettend mooi vinden dat het boek er is.”

Van den Broek kwam met het idee. “Danny zei tegen me: jij hebt zóveel meegemaakt; we gaan een boek over jou maken.” Meijers praat met liefde over de journalist. “Altijd lachen, maar ook gewoon een geweldige vader, en een hele aimabele man.” De gewezen trainer slikt even wat weg, voordat hij verder gaat: “Dus ik vond gewoon dat we dit boek moesten afmaken.”

Boek was nog niet af

Negen hoofdstukken van het boek waren al af, toen Danny van den Broek overleed. In overleg met zijn familie werd samen met Omroep Gelderland-journalist Jan Sommerdijk het tiende en laatste hoofdstuk geschreven. Het boek gaat over de lange trainerscarrière van Meijers. “Prachtig dat er over mij een boek is, maar ik vind het veel mooier dat we dit voor Danny hebben gerealiseerd. Want dat verdient hij gewoon. Ik hoop dat hij er een vleugje van mee krijgt, boven."

Met het verschijnen van het boek komt Meijers in bijzonder gezelschap terecht; er zijn namelijk niet zoveel Nederlandse voetbaltrainers waar een boek over geschreven is. Rinus Michels, Dick Advocaat, Louis van Gaal. “Ja, dan sta je in een mooi rijtje,” lacht Meijers. Relativerend: “Maar laten we eerlijk zijn: het is natuurlijk óók gekomen door die documentaire.”

Het boek Van Kroonprins tot kutkeeper is vanaf nu te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Melanoom, die zich inzet voor patiënten met die vorm van huidkanker.

Deel dit artikel