Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Eric Meijers wordt gehuldigd bij Achilles in 2012. Foto: Broer van den Boom
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Het boek over Eric Meijers. Foto: Omroep Gelderland
Eric Meijers in zijn tijd bij Achilles'29. Foto: Broer van den Boom

Eric Meijers in zijn tijd bij Achilles'29. Foto: Broer van den Boom

NIJMEGEN - Hij is beroemd geworden met de termen 'kutkeeper' en 'kutkrant'. Nu heeft trainer Eric Meijers zijn eigen biografie. En die is op een bijzondere wijze tot stand gekomen.

Het is een project van Nijmegenaar Danny van den Broek, die vorig jaar overleed. En op zijn sterfdag, 7 april, verschijnt het boek alsnog. "Ik ben heel trots dat het toch gaat gebeuren nu", zegt Meijers. "Het is geschreven door Danny, een zeer aimabele journalist van De Gelderlander. Drie jaar wilde hij een boek met mij gaan maken. Helaas is hij veel te vroeg overleden en wij wisten niet wat hij al af had. Hij heeft er zoveel tijd en energie ingestoken en we hebben het gelukkig af kunnen maken."

De titel is Van kroonprins tot kutkeeper. "Danny vond dat het deze titel moet worden. Ik had in de amateurtijd met Achilles'29 veel successen tot en met algemeen kampioen van Nederland. Als een kroonprins ging ik het betaald voetbal in bij Helmond Sport, waar ik meteen mee bovenaan stond en vervolgens net promotie naar de eredivisie misliep. Later ben ik bij Achilles gevolgd voor een documentaire en daardoor is het woord kutkeeper legendarisch geworden. Daar kom ik ook nooit meer vanaf trouwens."

Windkracht tien

Het gaat niet alleen over Achilles. "Alle clubs komen aan bod. Er staan ook leuke en mooie verhalen in over mijn periode bij de cursus coach betaald voetbal, met onder meer Dennis Bergkamp. Michael Reiziger en Phillip Cocu. Het begint bij SV Hatert, waar de victorie is begonnen. Daarna via RKHVV naar de succesperiode bij Achilles. Ook de legendarische wedstrijd met VVSB in de duinen met windkracht tien staat erin, net als voor vijftigduizend man met Spakenburg in de beker tegen Ajax."

Eric Meijers wordt gehuldigd bij Achilles in 2012 - Foto: Broer van den Boom

"Ik ben trots op mijn carrière, maar kan het ook relativeren. Ik heb alles mee mogen maken. De bovenkant, maar ook de onderkant met het faillissement van Achilles en mijn ontslag bij Helmond Sport, wat ik nog steeds niet kan begrijpen, en vorig jaar bij Spakenburg. Een hele roerige periode, een soort rollercoaster. Zeker ook met die documentaire, dat draag ik ook bij mij. Ik schaam mij daar niet voor, het hoort bij mij. Ik speel geen toneel."

Opa Kip en De Erwt

Het boek staat vol met anekdotes over kleurrijke figuren als Opa Kip, De Erwt en natuurlijk de familie Derks. "Vooral die laatste periode bij Achilles was apart. Door de financiën ging het mis. Dat wordt in het boek mooi beschreven. In de eerste divisie was we de eerste helft van het seizoen 24/7 zo heftig. We waren ten dode opgeschreven, maar na de winterstop hebben we onze rug nog knap gerecht en ons bijna weten te redden."

Het boek over Eric Meijers - Foto: Omroep Gelderland

In de documentaire haalt Meijers als trainer van Achilles ook uit naar De Gelderlander: "Een kutkrant. En anders niks!", fulmineerde hij.

Juist bij die krant wordt het boek komende vrijdag gepresenteerd. "Het draait niet zozeer om mij, het is vooral het boek van Danny van den Broek. Zo krijgt hij nog een keer die aandacht die hij als journalist en als mens verdient. Geweldig dat we hem zo kunnen eren. Danny kent onze familie door en door, hij heeft alle interviews gedaan met mij, maar ook met mijn vader, mijn oom en mijn broer."

Zie ook: Biografie voetbaltrainer Eric Meijers is eerbetoon

Deel dit artikel