Ondanks dat de Vierdaagse in 2021 niet plaats vond, waren er op de route voldoende wandelaars te vinden; hier in Weurt op de dijk. Foto: Annelies Megens / RN7

Ondanks dat de Vierdaagse in 2021 niet plaats vond, waren er op de route voldoende wandelaars te vinden; hier in Weurt op de dijk. Foto: Annelies Megens / RN7

WEURT - De deelnemers aan de 104de Vierdaagse krijgen er deze zomer weer een feestje bij. Net als tijdens de editie van 2015 gaat de wandelroute op de tweede dag door de Pastoor van der Marckstraat in Weurt-Noord. Omwonenden en andere Weurtenaren maakten er toen een groot feest van met veel aankleding en muziek.

De gemeente Beuningen kreeg naderhand veel lof toegezwaaid van de wandelaars, die dit zeer konden waarderen zo op het einde van de dag. Volgens de lopers gaf het hun een echte 'boost'.

Na zeven jaar eindelijk herhaling

Latere pogingen van de gemeente om het parcours wederom door de vrij smalle Pastoor van der Marcktstraat te laten gaan, zijn steeds mislukt omdat de wandelroute dan te lang zou worden. Dankzij enkele wijzigingen in het traject is de route dit jaar korter geworden, waardoor er ruimte kwam om wederom door Weurt-Noord te lopen.

De omleiding in 2015 was noodzakelijk vanwege werkzaamheden bij de Van Heemstraweg en was bedoeld als eenmalig. Deze aanpassing bleek uiteindelijk een groot succes en krijgt nu dus een herhaling.

Proef voor één jaar

Op verzoek van stichting DE 4DAAGSE wordt de structuur van de straat aangepast om de wandelaars een veilige doorgang te bieden. De organisatie van de 4DAAGSE en de gemeente Beuningen zien 2022 als een pilotjaar. Na afloop van het evenement gaan ze evalueren of de routewijziging een definitief karakter kan krijgen.

Volgens wethouder Piet de Klein is Beuningen er trots op dat men dit soort bewonersinitiatieven daadwerkelijk vorm kan geven. Voor de organisatie is de nieuwe route een stuk gemakkelijker. De Van Heemstraweg moet als doorgaande weg na afloop meteen vrij worden gemaakt, maar dat geldt niet voor de Pastoor van der Marcktstraat.

Deel dit artikel